Ziemeļvalstu Literatūras nedēļas galvenais uzdevums ir Ziemeļvalstu literatūras un kultūras iepazīšana, tāpēc, gada vistumšākajā laikā, vienlaicīgi tiek iedegtas sveces un Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs skaļi lasīta kopīgi izvēlēta grāmata! Šogad Ziemeļvalstu Literatūras nedēļas tēma ir Ziemeļvalstu varoņi un varoņu tēma caurvij visus izvēlētās lasāmās literatūras fragmentus. Kādas īpašības raksturo varoni? Ko dara visu apjūsmots varonis un ko – īsts ļaundaris?

 

Varoņi Ziemeļvalstu literatūrā mainās līdz ar sabiedrību. Varoņi sastopami gan senajās islandiešu sāgās, gan mūsdienu romānos. Bet kas ir šie varoņi un kāpēc tik daudzus lasītājus tie uzrunā visā pasaulē? Šis ir viens no daudziem jautājumiem, uz kuriem Ziemeļvalstu Literatūras nedēļas laikā meklēsim atbildes.

Visjaunākie lasītāji šogad iepazīsies ar zviedru rakstnieku Eliasa un Agneses Vohlundu (Elias & Agnes Våhlund)  sarakstīto bērnu grāmatiņu “Rokasgrāmata supervaroņiem“. Lasītajos fragmentos sastapsim drosmīgo meiteni Lisu. Jaunajā skolā meiteni apceļ bariņš zēnu, bet kādu dienu Lisa bibliotēkā nejauši atrod noslēpumainu grāmatu. Atrastā grāmata pilnībā izmaina visu viņas dzīvi…

Pusaudžiem izvēlēta norvēģu rakstnieka Simona Strangera (Simon Stranger) grāmata “To, kuru nav“. Šī ir pēdējā grāmata triloģijā par norvēģu meiteni Emīlju un nelegālo imigrantu no Ganas – Samuēlu. Pirmajā triloģijas grāmatā ir stāsts par to, kā Emilija izglābj  slīkstošus āfrikāņu bēgļus Kanāriju salas pludmalē, kur viņa tobrīd pavada brīvdienas. Vienu no bēgļiem sauc Samuēls. Un pirms Emilijā dodas atceļā uz mājām, viņa Samuelam iedod lapiņu ar savu adresi. Otrajā triloģijas grāmatā Emīlija iesaistās aktīvistu grupā, kas protestē par piespiedu darbu trešās pasaules valstīs. Bet triloģijas trešajā grāmatā, Emīlija atkal satiek Samuēlu un ir grūtu izvēļu priekšā. Kā rīkoties pareizi, kad nelegālais imigrants klauvē pie tavām durvīm?

Pieaugušie lasītāji aicināti iepazīties ar islandiešu rakstnieka Eināra Maura Gudmundsona (Einar Már Guðmundsson) grāmatu “Islandes karaļi“. Šī grāmata stāsta par izdomāto Knudsenu dzimtu, kas apmetusies uz dzīvi nelielajā zvejnieku pilsētiņā Tangavīkā. Pilsētiņā iemājo visa pasaule ar tās bēdām un priekiem, nāvi un dzīvību, bailēm un drosmi. Priekšplānā vienmēr ir kāds no Knudseniem un šī mazā vieta kūsā no leģendāriem dzērājiem, pilsētu mēriem, makšķerēšanas čempioniem, kapteiņiem, krāpniekiem un matemātikas ģēnijiem. Romāna nosaukums var šķists paradoksāls, jo Islandei nekad nav bijis savs karalis. Kas ir šie mazie Islandes karaļi?

Tā kā projektā var iesaistīties ikviena bibliotēka, projekta organizatori aicina visus interesentus reģistrēties www.nordisklitteratur.org/lv/ mājas lapā, kas kalpo arī kā resursu un informācijas vietne. Šogad organizatori īpaši aicina izmantot sociālos medijus – Facebook un Instagram, un mudina lietot mirkļbirku #NORDISKLITT18.

Ziemeļvalstu Literatūras nedēļa ir projekts, ko Ziemeļvalstīs administrē Biedrības Norden asociācija (Foreningen Norden Forbund), bet Latvijā – Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu Literatūras centru un biedrību Norden Latvijā. Ziemeļvalstīs projekts norisināsies jau 22. reizi, Latvijā  – 21. reizi.