2012. gada 27. janvārī plkst. 16.00 restorānā “Palete” (Rīgā, Gleznotāju ielā 12/14) notiks literāta Vladimira Goja romāna “Melīgais romāns” atvēršanas svētki. Romāns ir jau sestā šī autora grāmata, taču pirmais tik liela apjoma darbs. Jāpiebilst, ka V.Gojs ir vienīgais vietējais krievu autors, kura darbus izdod Latvijas grāmatu apgādi. Grāmatu “Melīgais romāns” izdevis apgāds “Valters un Rapa”, kura vadītāja Iveta Ozola piedalīsies arī grāmatas atvēršanas svētkos.

Plānots, ka grāmatas atvēršanas svētkus apmeklēs un savos iespaidos par romānu dalīsies Sanktpēterburgas Saltikova-Ščedrina bibliotēkas eksperts Ņikita Skorodums, kurš arī sagatavojis savu recenziju romānam, salīdzinot V.Goju un viņa literāro sniegumu gan ar Johanu Volfgangu Gēti, gan Ļevu Tolstoju un Onorē de Balzaku. Tāpat grāmatas prezentācijā piedalīsies Rīgā dzīvojošā un Krievijā ļoti populārā rakstniece Dālija Truskinovska un Starptautiskās rakstnieku un dzejnieku savienības prezidents, vēsturnieks un literārs Marats Kalandarovs.

V.Gojs līdz šim bijis pazīstams kā stāstu un pasaku krājumu autors, viņš arī ieguvis Franča Kafkas Eiropas biedrības zelta medaļu par ieguldījumu literatūrā un publicistikā.

Grāmatās “Dzīves garša” un “Mūsdienu cilvēka piezīmes un pāris vārdu par mīlestību” viņš sevi pierādījis kā noveles – mūsdienu literatūrā reti pārstāvēta žanra – meistars. V.Gojam rakstniecība šajā žanrā padodas viegli, viņš spēj īsi un koncentrēti stāstīt par lietām ar dziļu iekšējo jēgu.

Savukārt vēlme izpausties romāna žanrā autoram radusies pēc tam, kad tika izdots un panākumus guva stāsts “Farbuss”. Tas ir mīlestības stāsts, taču ir runa par mistisku, liktenīgu, pārmūžīgu mīlestību un uzticību, kas izcietusi ne mazums pārbaudījumu. V.Gojs šajā stāstā, kā vienmēr, bija lakonisks, taču daudzām stāstā iezīmētajām tēmām gluži organiski bija nepieciešams turpinājums un plašāks izklāsts. Tā radās ideja par romānu.

Romāna vadlīnija ir mīlestība, un katrā no tā sastāvdaļām tā atklājas citādi. Galvenie varoņi – Farbuss un Lora – tiecas viens pēc otra gluži vai mokoši ilgi, ik pa brīdim paklūpot un atsākot ceļu viens otram pretim. Beigu beigās viņi tiek atalgoti par mērķtiecību un vienkāršam cilvēkam gluži netipisku uzticību, – viņi sastopas. Tā ir ideālā mīlestība, kā bruņinieku romānā. Tai pašā laikā Artūrs saprot to, ka mīl savu sievu Maiju, tikai pēc tam, kad piedzīvo dvēseli postošu greizsirdību. Bet ielu muzikants Vasilijs savu mīļoto satiek nejauši, pēc ilgas atšķirtības, kaut arī viņi jau sen staigājuši pa vienām un tām pašām Vecrīgas ielām. Savukārt sportists Vadims tā arī nepratīs atgūt savu garām palaisto mīlestību…

V.Goja pasaule romānā – tā ir savu izvēli izdarījuša pieauguša cilvēka pasaule: viņš mīl savu vienīgo sievieti, mīl savu pilsētu, priecājas par sīkām ikdienas ainiņām (cik garšīgi aprakstīts maršruts pa Centrāltirgu!), mīl savus draugus – pat tos, ar kuriem draudzība ilgst vien dažas dienas. Galvenais varonis Farbuss ir mākslinieks, taču glezniecība viņam ir telpa, kurā var gremdēties pārdomās par augstajām matērijām, par Dievu. Un Farbusam daudz nozīmē tikšanās ar dīvaino radību Kurtu, kurš dzīvo Krīta kalnos. Pateicoties Kurtam, viņš spēj noformulēt vārdos savas domas par reliģiju, pasaules uzbūvi, par mīlestību.

Tomēr romānā ir arī cita saturiskā līnija – lai cik neparasti nebūtu, tā ir politiskā satīra. Farbusa pretpols Ragons – mīlestības un līdzjūtības neskarta būtne – cenšas ielīst Latvijas politiskajā vidē, kur “labi ļaudis” vēlas ievilkt arī kādu cilvēkēdāju no mežonīgas Amazones cilts. Cilvēkēdājs ir primitīvs, ik pa brīdim izkliedz frāzes, kuras viņam iemācītas, taču tieši to sagaida cilvēki, kuri viņā klausās, un vēl vairāk – tie, kuri stāv aiz viņa.

Romānā tēlotā pasaulē ir sarežģīta, tajā sastopam jautājumus, uz kuriem pat nevar būt atbilžu. Tomēr ikviens no varoņiem veido savu likteni un izmanto savu iespēju kļūdīties. Šie varoņi – tie esam mēs paši, tikai romāna vidē mums pietiek dūšas atteikties no liekā un visu mūžu meklēt tieši to, kas mums patiešām vajadzīgs.

Iepazīt romāna varoņus ikvienam būs iespēja grāmatas “Melīgais romāns” atvēršanas svētkos šo piektdien, kā arī – sākot no 5. februāra to iegādājoties Latvijas grāmatnīcās.

 

Papildu informācija pa tālruni 29482274