Semināra “Pastāvēs, kas pārvērtīsies – bibliotēku ilgtspēja kā izaicinājums un vērtība” galvenais mērķis bija veidot dialogu ar dažādu nacionālo un reģionālo mediju pārstāvjiem, lai veicinātu mediju iesaistīšanos bibliotēku publicitātes veicināšanā, pievēršot bibliotēku lietotāju un sabiedrības uzmanību publisko bibliotēku nozīmei sabiedrības attīstībā, tādējādi veidojot sabiedrības un lēmumu pieņēmēju izpratni par publisko bibliotēku vērtību, lai jautājumi par bibliotēku uzturēšanu un attīstību tiktu ierindoti starp prioritāriem.

 

Saskaņā ar projekta “Trešais tēva dēls” 2011. gadā veiktajiem pētījumiem 62% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka publiskā bibliotēka ir vienīgais bezmaksas kultūras un informācijas centrs. Pašreiz publiskās bibliotēkas izmanto 41% Latvijas iedzīvotāju. Tomēr bibliotēku spēja saglabāt un attīstīt mūsdienīgai bibliotēkai raksturīgo pakalpojumu klāstu, kā arī nodrošināt gan šo pakalpojumu, gan apkalpošanas kvalitāti, ir atkarīga no lēmumiem, kas tiek pieņemti vietējā, reģionālā vai nacionālā līmenī un attiecas uz bibliotēku finansējumu vai citu resursu piesaisti bibliotēkām.

 

Eimija Gipsone (Amy Gipson), Bila un Melindas Geitsu fonda “Globālo bibliotēku” programmas vadītāja, uzrunājot semināra dalībniekus, norādīja: “Efektīva interešu pārstāvniecība ir pamats, lai sasniegtais atbalsts bibliotēkām turpinātos. Mēs uzskatām, ka interešu pārstāvniecība ir obligāta ne tikai bibliotekāriem, bet arī visiem bibliotēku lietotājiem, arī medijiem, jo mediju ieguldījums var palīdzēt Latvijas pašvaldību un valsts pārvaldes amatpersonām, kā arī privātajiem investoriem izprast, cik nozīmīga ir bibliotēku loma cilvēku dzīves kvalitātes uzlabošanā.”

 

Pēc projekta “Trešais tēva dēls” iniciatīvas izveidotajā mediju programmā ir pieteikušies 34 žurnālisti no dažādiem Latvijas reģioniem. Aktīvākie no tiem bijuši Vidzemes un Zemgales reģionu žurnālisti.

 

Mediju programmas ietvaros tās dalībnieki piedalīsies ne tikai virknē semināru, bet arī publikāciju konkursā. Mediju programma un konkurss noslēgsies 2012. gada rudenī.

 

Semināra fotogalerija.