Jau piekto gadu pēc kārtas Rakstniecības un mūzikas muzejs un tā draugi visā Latvijā aicina 13.maijā svinēt Valsts valodas dienu. Šogad svētki tiks atzīmēti ar īpašu dzejas un mūzikas performanci “Valodas skaņas”, kā arī vēl 33 pasākumiem Latvijas muzejos, izglītības un kultūras iestādēs.

 

Valsts valodas diena tika aizsākta 2012.gadā ar mērķi radošā un mūsdienīgā veidā svinēt to, ka mūsu valsts valoda ir latviešu valoda. Kā svinību datums izvēlēts 13.maijs, jo šajā dienā 1832.gadā dzimis jaunlatvietis, nacionālās valodniecības pamatlicējs, publicists, atdzejotājs, filologs, literārās valodas attīstītājs un jaunvārdu ieviesējs Juris Alunāns.

 

Rakstniecības un mūzikas muzejs šogad Valsts valodas dienā visus interesentus ielūdz uz dzejas un mūzikas performanci “Valodas skaņas”. Vakaru ievadīs diskusija, kuras gaitā plānots noskaidrot, kāda loma latviešu dzejā ir eksperimentiem ar valodu. Sarunā piedalīsies dzejnieks un atdzejotājs Guntars Godiņš, kā arī nesen debitējušie dzejnieki Guntis Kursišs un Raimonds Ķirķis, kuri jau kļuvuši pazīstami ar oriģināliem dzejas pasniegšanas veidiem. Sarunu vadīs dzejnieks un RMM projektu kurators Artis Ostups. Pasākuma turpinājumā gaidāma īpaši Valsts valodas dienai sagatavota performance, kurā Gunta Kursiša un Raimonda Ķirķa eksperimentus ar valodu papildinās talantīgā komponista Platona Buravicka improvizācija. Pasākums norisināsies plkst.19:00 “Dirty Deal Teatro” telpās Spīķeru kvartālā, Maskavas ielā 12 k-2, un ieeja tajā būs bez maksas.

 

Šogad Valsts valodas dienu svinēs kopumā 34 pirmsskolas izglītības iestādes, vidusskolas, muzeji, pamatskolas un bibliotēkas visā Latvijā. Svinību norišu karte apskatāma šeit – http://rmm.lv/vvd/.

 

Akcijas organizētāji: Rakstniecības un mūzikas muzejs, Piebalgas muzeju apvienība “Orisāre”, Krišjāņa Barona muzejs un Ādolfa Alunāna memoriālais muzejs.

 

Dzejas un mūzikas performance “Valodas skaņas” tapusi ar Rīgas domes finansiālu atbalstu. Pasākumu informatīvi atbalsta interneta žurnāls “Punctum”, kas šim notikumam veltīs speciālu publikāciju.