2013. gadā UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) izsludinās jauno nomināciju pieteikšanu UNESCO programmas “Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajam reģistram, tāpēc rīko šos seminārus, lai informētu par programmas darbību Latvijā un atmiņu institūciju iespējām iesaistīties tajā. Līdzīgi semināri jau notika arī Madonā, Ķegumā un Talsos.

 

Seminārā tā dalībnieki tiks informēti par UNESCO programmu “Pasaules atmiņa” un Latvijas nacionālo reģistru, par iespējām iesaistīties un līdzdarboties programmā. Šādi UNESCO LNK vēlas veicināt arī savstarpēju atmiņu institūciju sadarbību dokumentārā mantojuma apzināšanā, nominācijas sagatavošanā un iesniegšanā. Seminārā plānota arī ekspertu diskusija par dokumentārā mantojuma saglabāšanas izaicinājumiem un iespējamajiem dokumentu oriģināliem, kas varētu tikt izcelti programmas “Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā. Dalībnieki tiks iepazīstināti arī ar tehniskiem jautājumiem apzināto dokumentu un nomināciju sagatavošanā un iesniegšanā programmas “Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajam reģistram.

 

“Programmas “Pasaules atmiņa” nozīme Latvijā un pasaulē ir mudināt ikvienu apzināt atmiņu institūciju kolekcijās un krājumos esošu dokumentu oriģinālus, kas varētu būt svarīgi vēstures veidotāji Latvijas un pasaules kontekstā. Programmas īstenošana ir viena no UNESCO LNK prioritātēm, caur ko tiek veicināta dokumentārā mantojuma koncepcijas attīstība Latvijā. Tāpēc seminārā, veicinot savstarpēju zināšanu pilnveidi, būs iespēja stiprināt platformu atmiņu institūciju turpmākai sadarbībai un dokumentārā mantojuma jomas attīstībai,” stāsta UNESCO LNK ģenerālsekretāra p.i. Baiba Moļņika.

 

UNESCO LNK semināru rīko sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku un Latvijas Nacionālo arhīvu.

 

Seminārs notiek, atzīmējot programmas “Pasaules atmiņa” 20. gadadienu, kas šogad īpaši tiks izcelta UNESCO nedēļā no 15. oktobra līdz 19. oktobrim.

 

UNESCO programma “Pasaules atmiņa” 1992. gadā tika izveidota ar mērķi apzināt un saglabāt pasaules dokumentāro mantojumu – liecības par cilvēces atmiņu uz jebkāda informācijas nesēja (gravējums, zīmējums, grāmata, dokuments, vēstule, fotogrāfija, audio vai video ieraksts, u.c.) – paplašināt piekļuvi un veicināt tā izziņu visā pasaulē, neatkarīgi no konkrētā dokumenta izcelsmes vietas.

 

Pieteikties semināram var līdz šī gada 15. oktobrim, rakstot UNESCO LNK Komunikācijas un informācijas sektora vadītājai Evijai Maļkevičai uz e-pastu e.malkevica@unesco.lv vai zvanot pa tālruni +371 67 325 109.