Svinot dzejnieka, dramaturga un domātāja Raiņa 150. jubileju, piektdien, 11. septembrī festivāla programmā divi, īpaši Rainim veltīti notikumi. Dienas vidū, pl. 13.00 pie Raiņa priedēm Pumpuros, Jūrmalā ieplānots Latviešu dzejas maratons. Šo distanci mērot plāno dzejnieki Eduards Aivars, Jānis Rokpelnis, Kārlis Vērdiņš, Māris Salējs, Krišjānis Zeļģis, Inese Zandere un Amanda Aizpuriete. Neaizmirst par tradīcijām – Raiņa dzimšanas dienas svinēšanu pie dzejnieka pieminekļa Esplanādē šogad aicina plašs dzejnieku un mūziķu loks. Pl. 17.00 tur dzejas lasījumā nolietotā pilsētvidē “Cilvēks un piemineklis” uzstāsies Knuts Skujenieks, Jānis Peters, Inese Zandere, Leons Briedis, Jānis Rokpelnis, Edvīns Raups, Eduards Aivars, Anna Rancāne, Māris Salējs, Arvis Viguls, Inga Gaile, Ingmāra Balode un Henriks Eliass Zēgners. Pasākumu atklās Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētāja Arno Jundzes un arhitekta Jāņa Dripes uzrunas. Dzejas lasījumus papildinās Agitas Ikaunieces vadītā Rīgas jaukto koru grupa.

 

Savukārt, visi tie, kuri šajā dienā vēlēsies baudīt festivāla viesu sniegumu, ir laipni aicināti uz kultūrpreču māju “NicePlace Mansards” (Kr.Barona iela 21a). Tur no pl. 19.00 dzeju lasīs Olli Heikonens (Somija), Martina Buližaņska (Polija) un Anuars Duisenbinovs (Kazahstāna). Viņu darbus atdzejojuši Svens Kuzmins, Ingmāra Balode un Valts Ernštreits.

 

Raiņa dzimšanas dienā, pateicoties sadarbībai ar Latvijas Pastu, galerijā “Centrs” (Audēju iela 16) darbosies Dzejas pasts. Ikvienam interesentam būs iespēja izmantot kaligrāfa pakalpojumus un nosūtīt bez maksas pastkarti ar iepriekš izvēlētu Raiņa vai Aspazijas citātu. Pasākuma laikā tiks arī zīmogots īpaši Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gadam veltītais pastmarku bloks.

 

Sestdien, 12. septembrī dažādi pasākumi tiks piedāvāti visas dienas garumā. Rīta pusē, pl. 11.00 aktīvās atpūtas cienītājus aicinām tikties Miera un Šarlotes ielas stūrī, lai dotos “Ceļojumā ar dzejniekiem”. Šai literārajā pastaigā pa Miera ielas rajonu kopā ar klausītājiem dosies dzejnieki Kārlis Vērdiņš, Krišjānis Zeļģis, Rihards Bargais, Inga Gaile, Anna Auziņa, Ilmārs Šlāpins, Arvis Viguls, Daina Sirmā, Māris Salējs un Zane Daugule. Pl. 12.00 piedāvājums ģimenēm ar bērniem. Leona Brieža jaunākā dzejoļu krājuma bērniem “Saputrotā putra” atvēršanas svētkos Kalnciema kvartālā (Kalnciema iela 35) tiks vārīta un ēsta putra un skandēta dzeja. Pl. 16.00 savu veikumu starptautiskās atdzejas darbnīcas ietvaros NicePlace Mansards rādīs festivāla ārvalstu viesi M.Buližaņska, A.Duisenbinovs, Ģiedre Kazlauskaite (Lietuva) un pašmāju H.E.Zēgners. Bet pl. 18.00 klubā NABAKLAB (Z.A.Meierovica bulvārī 12) dzejas performatīvo pusi demonstrēs igauņu apvienība “Flip Poets”. Savus klausītājus šī krieviski runājošā grupa iepriecina ar dzejas lasījumiem dažādu mūzikas stilu pavadījumā, kas atšķirībā no citām šāda veida apvienībām uz skatuves neimprovizē, bet pirms tam regulāri rīko kopīgus mēģinājumus.

 

Svētdiena ir kā radīta atpūtai svaigā gaisā, tāpēc 13. septembrī no pl. 12.00 visi tiek aicināti uz Brīvdabas muzeju (Brīvdabas iela 21), kur Rainis un Aspazija ielūdz uz Dārza svētkiem. Svētku programmā iekļauti jubilāru jaunākie dzejdarbi, jauno dzejgaru darbu lasījumi, uzkodu un atspirdzinājumu galds un pat dejas kapelas un patafona pavadījumā. Savukārt, vēlā pēcpusdienā pl. 17.00 uz pasākumu aicina interneta literatūras žurnāls “Punctum”. Pasākumā priekšlasījumu par dzejas novatorisma iespējamību sniegs žurnāla redaktori Artis Ostups un Igors Gubenko. Savus dzejoļu lasīs Kārlis Vērdiņš un Eduards Aivars.

 

Pirmdienā mēs aicinām visus mazliet ievilkt elpu vai vēl paspēt pēdējo dienu apmeklēt izstādi “Aspazija/Rainis: dumpiniece/humānists” galerijā “Centrs”, lai otrdienā, 15.septembrī vēl izbaudītu pēdējos festivāla piedāvājumus. Pl. 18.00 Pāvula Jurjāna mūzikas skolā (Baložu ielā 27) notiks Ineses Zanderes dzejas grāmatas “No mazā. Dzeja. 1975-2015” atvēršana. Bet festivāla 2015. gada izlaidumā pēdējo reizi “Runās dzejnieks” pl. 19.00 Latvijas Humanitāro zinātņu fakultātes dārzā (Visvalža iela 4a). Auditoriju šajā reizē uzrunās Krišjānis Zeļģis, Artis Ostups, Marts Pujāts, Ivars Šteinbergs un Māris Salējs.

 

Visi festivāla pasākumu ir bez maksas.

 

Ar pilnīgāku festivāla Dzejas dienas 2015 programmu iespējams iepazīties mājaslapā www.dzejasdienas.lv. Jaunumiem un aktivitātēm var sekot līdzi sociālo tīklu Facebook.com un Twitter.com kontos.

 

Festivālu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome.