Triennālē tiks diskutēts gan par atsevišķiem mākslas, reliģijas, vēstures un arhitektūras pieminekļiem, gan par kompleksiem objektiem un krājumiem. Savos darbos referātu autori piedāvās rast līdzsvaru starp zinātnisko pētniecību, praktisko restaurāciju, objektu pieejamību, izmantošanu, saglabāšanu un inovācijām. Latvijas restauratoru biedrības valdes locekle Inta Rudzīte norāda, ka triennāle ir 30 gadus ilga tradīcija, kas pulcē restaurācijas profesionāļus – “Šodien restaurācijas nozarē strādā ne tikai arhīvu, bibliotēku un muzeju krājuma restauratori, bet tajā strauji ienāk nozīmīgu pilsētvides pieminekļu (Brīvības piemineklis, Brāļu kapu ansamblis u.c.) un arhitektūras objektu (Rundāles pils, Nacionālā mākslas muzeja vēsturiskā ēka, Rīgas Doms, Dzintaru koncertzāle) saglabāšanas un konservācijas speciālisti, kuri profesionālo izglītību ieguvuši jau Latvijā (Latvijas Mākslas akadēmija, RTU, Rīgas celtniecības koledža)”.

Rudzītes kundze akcentē arī, ka ar triannāles starpniecību iecerēts sabiedrībai palīdzēt uzzināt un saprast restauratoru devuma nozīmību ne tikai Latvijas, bet visu triju Baltijas valstu un pasaules kopējā kultūrtelpas kontekstā – “Konferences programma sola iepazīties ar visnotaļ interesantiem un vērtīgiem sasniegumiem restaurācijas profesionāļu nozarē. Iespējams, tie līdz šim bijuši maz pamanīti ikdienas dzīvē cilvēkiem, kas nav tieši saistīti ar restaurācijas nozari. Taču tagad būs iespēja uzzināt, piemēram, ne tikai par cilvēka mūmijas no senās Ēģiptes konservāciju (Lietuvas pētnieku darbs), bet arī par velosipēdu restaurēšanas akcentiem (Latvija), Rīgas Brāļu kapu restaurācijas un ilgstošas saglabāšanas problemātiku (Latvija), arī kādas muižas saglabāšanas stāstu (Vācija), un pat par arheoloģiskiem atradumiem grāmatu iesējumos (Krievija) un daudziem citiem”.

Baltijas valstu restauratoru tikšanās aizsākās pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados. Tikšanās notiek reizi trijos gados – Tallinā, Viļņā, Rīgā. Baltijas valstu restauratoru triennāle ir nozīmīga profesionāļu diskusiju un pieredzes apmaiņas platforma, kas vienmēr ir saistījusi arī kolēģus no citām valstīm.

Triennāles ietvaros notiks konference, organizētājvalsts restauratoru darba atskaite – izstāde, arī publiskā diskusija. Tiks piedāvāta kultūras programma.

Konferences laikā tiks nodrošināta tiešraide: www.artv.lv

Konferences norises vieta – Bankas Citadele konferenču zāle (Republikas laukums 2a, Rīga, ieeja no Eksporta ielas puses). Ar referātiem uzstāsies pētnieki (vēsturnieki, mākslas zinātnieki, fiziķi, biologi u.c.) no Baltijas valstīm, Serbijas, Krievijas, Ukrainas, Vācijas, Grieķijas. Starptautiskā triennāle ir tapusi, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fondam, Rīgas Domei, būvfirmai “Re&Re”, SIA “Caparol Baltica”.

Papildu informācija atrodama Latvijas restauratoru biedrības mājaslapā:
www.restauratorubiedriba.lv

Un pa tālruni: +371 29285541 (Inta Rudzīte)