2012. gada 28. septembrī plkst. 13.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā (Ventspilī, Akmeņu ielā 2) tikšanās ar Vinetu Lagzdiņu – skaņu un performanču mākslinieci, mūzikas terapeiti, pedagoģi, skaņu mandalu speciālisti un labirintu būvētāju no Austrālijas.

 

Vineta Lagzdiņa dzimusi bēgļu nometnē Vācijā, bet uzaugusi un studējusi mūziku Austrālijā. Iepazīstot dažādas kultūras un mūzikas instrumentus, pabijusi daudzviet pasaulē. Koncertējusi, darbojusies kā mūzikas terapeite.

Jau no deviņdesmito gadu sākuma Latvijā vada darbnīcas, kas saistītas ar izpildītājmākslu, meditācijām, mandalas zīmēšanu. Darbojas ar Amerikas indiāņu rituāliem, sapņu ķērājiem, improvizācijas teātri, vada grupas radošo spēju attīstīšanai, pašapziņas celšanai, izaugsmei, izmantojot visu, tajā skaitā arī jogas elpošanu, ko pati apguvusi savā radošajā dzīvē.

Vineta Lagzdiņa uzskata, ka mūzika ir katram pieejams spēka avots. Mūzika cilvēkā izraisa kaut ko aizmirstu, kaut ko, kas var viņam palīdzēt saglabāt vai rast sevī spēku. To Vineta sajutusi jau bērnībā, kad neilgi pēc ierašanās Austrālijā, visi latvieši turējušies kopā un bieži dziedājuši. Uzskatu, ka tā bija dabiskā mūzikas terapija, kas cilvēkiem daudz palīdzēja. Es domāju, ka tautasdziesmas latviešos uzturējušas daudz spēka. Varbūt tāpēc mēs vēl esam.

Pēdējā laikā Latvijā aktualizējusies dziedāšana, kas, pēc Vinetas Lagzdiņas domām, var būt lieliska pašterapija, jo dziedāšanas laikā stabilizējas elpošana, asinis labāk tiek apgādātas ar skābekli. Šo paņēmienu, lai sev palīdzētu, vai vienkārši nodarbotos ar sev tīkamu nodarbi, var izmantot ikviens.

Vineta Lagzdiņa septembrī piedalījās 14. Eiropas Transpersonālās psiholoģijas konferencē “Garīgums un kreativitāte”, daloties pieredzē kā caur empīrisko pieredzi un eksperimentu, ietverot kustību, skaņu  un meditāciju, piekļūt pie radošā un dziedinošā aspekta mūsu dzīvē.

Ieeja uz pasākumu bez maksas. Aicināti visi interesenti.