Otrdien, 8.martā, plkst. 16.30 Ventspils Galvenajā bibliotēkā notiks Ojāra Spārīša radoša darba vakars.

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis dzimis 1955. gada 28. novembrī Priekulē, Liepājas rajonā.

Studējis filoloģiju Latvijas Universitātē, mākslas zinātnes un teoriju Latvijas Mākslas akadēmijā. Ieguvis mākslas doktora grādu un habilitētā mākslas doktora grādu. Zinātniskās intereses: Latvijas un Eiropas Renesanses kultūra dažādos arhitektūras un mākslas aspektos, sakrālā kultūra, kultūras mantojuma aizsardzība un saglabāšana. Kopš 1998. gada vadījis Latvijas sakrālās kultūras pieminekļu atjaunošanu: Priekules, Straupes, Struteles, Annenieku, Liepupes, Rīgas Sv. Pētera, Augšāmcelšanās (Rīgas Lielajos kapos), Vijciema u.c. dievnamus, piedalījies daudzu Latvijas muižu restaurācijā. Vadījis Melngalvju nama atjaunošanu un marketingu (1997–2007), bijis LR Kultūras ministrs (1995- 1996).

Ojārs Spārītis publicējis  monogrāfijas, rakstus Latvijā un ārvalstīs par kultūras mantojuma teoriju, izpēti un aizsardzību ar ievirzi Latvijas un Eiropas kultūras sakaru un kultūras mantojuma saglabāšanas jautājumos, piedalījies vairāk nekā 70 starptautiskās konferencēs.

Darbojas latviešu – vācbaltiešu centrā „Domus Rigensis“ un Dantes Aligjeri biedrībā, Rīgas Domes Pieminekļu padomē, UNESCO Latvijas Nacionālajā komisijā.

Saņēmis Latvijas valsts un ārvalstu apbalvojumus.
Vairākārt lasījis lekcijas arī Ventspils bibliotēkā un Ventspils Tālākās izglītības institūtā, Ventspils bibliotēkas un Ventspils Augstskolas organizētajās konferencēs “Ventspils paralēle”.

 

Aicināti visi interesenti.