2018. gada 24. aprīlī plkst. 13.00 Ventspils Galvenā bibliotēka (Akmeņu ielā 2, Ventspilī), turpinot Valsts Kultūrkapitāla fonda finansēto projektu “Rakstītājs- Lasītājs”, aicina uz tikšanos ar rakstnieku un kultūras žurnālistu Arno Jundzi. 

 

 Pērn rudenī grāmatu sērijā “Mēs. Latvija, XX gadsimts” iznāca A.Jundzes romāns “Sarkanais dzīvsudrabs”- stāsts par mūsu valsts neseno vēsturi, pagājušā gadsimta pēdējo desmitgadi. Jundzes skatījumā šis ir lielas izlikšanās, melu un liekulības laiks, tikpat iluzors kā krāpnieciskos nolūkos par lielu summu pārdodamais “sarkanais dzīvsudrabs”. 

 

 Izzagtas saimniecības, brutāli noziegumi, kredītu ņemšanas pirmsākumi un visa centrā – apjucis, sociāli neaizsargāts cilvēks. Romāna raksturu iespaidīgās galerijas (čekists, spekulants, jauna ārste, mazgadīgs noziedznieks, izmeklētājs, mežabrālis, arhīva darbinieks, vientuļa grāmatvede, kolhoznieks un večiņas) skatījums uz šo laiku ir tik dažāds, taču vienlaikus likumsakarīgi vienots. Neskatoties uz notikumu pārpilnību un to, ka dzīve šķietami kūsā, autora vērtējumā tas ir vientulības laiks, laiks, kuru pavada šaubas par to, kā dzīvot tālāk.

 

 “Ļoti gribējās, lai romāns nav „melns”, bet lai tas nav arī tāds pseido urrā patriotiski pozitīvs – viss tik labi, viss tik labi… Jo tā dzīve bija ļoti grūta, bet skaistākais tas, ka mēs izdzīvojām, vai ne?”, tā Arno Jundze.

 

 A. Jundze beidzis Latvijas Universitāti, ieguvis filoloģijas doktora grādu. Strādājis LZA, preses izdevumos, LTV, darbojies Literatūras un grāmatniecības padomē, VKKF padomē, no 2015.gada ir Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs.

 

 Saņēmis LGA balvu “Grāmatizdevēju draugs 2002”, Latviešu valodas aģentūras balvu “Valodas stāstnieks 2012”, bijis konkursa “Nacionālais bestsellers” 2015 laureāts. A.Jundzes darbi nominēti Latvijas literatūras gada balvai, Jāņa Baltvilka balvai, Dzintara Soduma balvai. Arno Jundzes vadītais LTV raidījums “Nacionālie dārgumi” saņēmis skatītāju balvu “Zelta vilnis 2014”. Viņš nominēts Lielajam Kristapam par scenāriju filmai “Jānis. Elza. Mīlas grāmata”.           

 

Pasākumu vadīs Andra Konste. 

 

Ieeja bez maksas. Aicinām visus interesentus!

 

 
Sagatavoja:

 Vija Baško

 Ventspils Galvenās bibliotēkas 

Bibliogrāfijas un informācijas nodaļas vadītāja

Tālr.: 63623231

E-pasts: vija.basko@ventspils.lv