Tajā apkopoti preses materiāli un aculiecinieku stāsti par 1991. gada barikāžu notikumiem, kā arī simtiem citu notikumu, kas risinājās laikā no 1986. līdz 1991. gadam un beidzās ar Latvijas Republikas neatkarības atgūšanu. Plašs materiālu klāsts veltīts latviešu valodas kā valsts valodas ieviešanai, atgādinot, cik tas bija grūts un sarežģīts process. Attēlota LTF un citu organizāciju tapšana un darbība.

Jaunā interneta vietne barikadopedija.lv ir pieejama bez maksas, un drīzumā ikviens reģistrēts lietotājs varēs tajā ievietot savas atmiņas, fotogrāfijas un videomateriālus par neatkarības atgūšanas notikumiem. Vietnē publicētā hronika detalizēti apraksta Trešās atmodas notikumus. Publicētie materiāli ir sagrupēti pēc vietas, notikumiem, cilvēkiem, tēmām un nozarēm, parādīta dažādo organizāciju loma neatkarības atgūšanas notikumos.

Vietnes veidotāji cer, ka publicētie materiāli būs noderīgi visiem, kas interesējas par neseno vēsturi. Neatkarības atgūšanā un barikāžu notikumos bija iesaistīta katra Latvijas ģimene neatkarīgi no politiskās pārliecības un nacionālās piederības. Vietnes veidotāji vēlas atgādināt par vienotību un patriotismu, kas valdīja toreiz, par entuziasmu, ar kādu visi Latvijas iedzīvotāji iesaistījās neatkarīgas valsts veidošanā. Īpaši noderīgi šie materiāli būs jaunai paaudzei, kas bija pārāk jauni, lai paši piedalītos šajos notikumos.

Vietni barikadopedija.lv veidojis “Barikadopēdijas fonds” sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, Latvijas Nacionālo arhīvu, 1991. gada barikāžu muzeju, Tautas frontes muzeju un LU Matemātikas un informātikas institūtu. Šis projekts atver jaunu lappusi pagātnes mantojuma digitālā saglabāšanā un ļaus veikt vēstures materiālu pētīšanu, izmantojot metadatus un semantisko programmēšanu. Tas nākotnē paver plašas iespējas notikumu un procesu vizualizēšanai.

Idejas un nosaukuma autors ir bijušais laikraksta “Padomju Jaunatne” redaktors, LTF Domes valdes loceklis un PSRS tautas deputāts Andrejs Cīrulis. Vietnes atklāšanas pasākumā piedalīsies Jānis Peters, Ina Druviete, Renārs Zaļais (1991. gada barikāžu muzeja direktors), Meldra Usenko (Tautas frontes muzeja direktore), Andris Vilks (Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors) un citi projekta atbalstītāji un nozīmīgo notikumu dalībnieki.