LU Bibliotēkā tiek glabāta un lietotājiem ir pieejama unikāla seniespiedumu kolekcija ar antīko autoru darbiem, kas izdoti no 16. līdz 18. gadsimtam. Izstādei atlasīti nozīmīgākie un dažādus antīkās literatūras žanrus pārstāvoši darbi.

 

Izstādē būs apskatāmi Homēra, Hēsioda un Vergīlija darbi, Senekas traģēdiju izlase, Horācija dzeja, Petronija satīriskais romāns, bizantiešu enciklopēdiskā Svīdas vārdnīca. No retorikas aplūkojami Cicerona, Isokrāta un Kvintiliāna darbi, vēsturisko prozu izstādē pārstāv Tits Līvijs, Polībijs un Tacits, savukārt filozofisko prozu – Platons, Seneka, Marks Aurēlijs un Auls Gellijs, un citu autoru darbi.

 

Izstādē aplūkojamās grāmatas ir vizuāli īpašas ar grezni gravētām titullapām un seniespiedumiem raksturīgo teksta izvietojumu. Grāmatas saturiski ir bagātas ar 16.-18. gadsimta literatūras pētnieku komentāriem. Apmeklētājiem izstādes atklāšanā LU Bibliotēkas Humanitāro zinātņu bibliotēkā būs iespēja iepazīties ar 20 oriģinālizdevumiem un 30 seniespiedumu attēliem.

 

Izstādes atklāšanā apmeklētāji varēs iejusties antīkā perioda Aleksandrijas bibliotēkas gaisotnē, baudot antīkās literatūras darbu fragmentu lasījumus sengrieķu un latīņu valodā ar tulkojumu latviešu valodā LU Humanitāro zinātņu fakultātes Klasiskās filoloģijas katedras pasniedzēju un studentu mākslinieciskajā sniegumā.

 

Izdevumus iespējams sameklēt elektroniskajā Kopkatalogā, pasūtīt un izmantot LU Bibliotēkas Centrālās bibliotēkas lasītavā, Kalpaka bulvārī 4. Plašāka informācija par kolekciju pieejama LU portālā – <http://www.lu.lv/biblioteka/resursi/specialas-kolekcijas/specialas-kolekcijas/retumi/seniespiedumi-lidz-1801/>

 

Izstāde būs apskatāma līdz 2012. gada 31. janvārim.

 

Aicinām visus interesentus uz izstādes atklāšanu!