Piektdien, 23.oktobrī, no plkst. 12.00 līdz plkst.19.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā būs apskatāmi Edītes Seipules un Valentīnas Kuzņecovas izaudzētie ķirbji. Plkst. 17.00 notiks lekcija par ķirbju audzēšanu, bet visas dienas garumā būs iespēja saņemt ieteikumus un padomus “rudens dārza karaļa” audzēšanā.

 

Rudens ir ķirbju laiks. Neskaitāmos Latvijas dārzos katru rudeni gozējas “dārza karaļi”- tā ķirbjus dēvē to vērtīgo īpašību dēļ. Latvijā ķirbi pazīst jau vairākus gadsimtus. Ķirbju dzimtene ir Centrālamerika un Dienvidamerika. Šī kultūra pazīstama jau kopš 3. gadu tūkstoša pirms Kristus. Senatnē no ķirbjiem gatavoja traukus, kuros glabāja ūdeni un vīnu. 1500. g. Pēc Kristus portugāļi ķirbjus ieveda Indijā, un šajā pašā laikā tie nokļuva arī Eiropā.

 

Apaļi, ovāli, iegareni, dzelteni, gaišāki un tumšāki zaļi, oranži, sarkanīgi… Valentīna Kuzņecova un Edīte Seipule, ķirbju audzētājas no Talsiem, sola, ka izstādē būs apskatāmi vairāk kā 30 šķirņu ķirbji. Edīte Seipule ķirbjus audzē jau turpat 20 gadus, daudzkārt piedalījusies arī Dabas muzeja Rīgā  ķirbju izstādēs. Savukārt Valentīna Kuzņecova, arī ķirbju audzētāja ar lielu pieredzi, nodarbojas arī ar arbūzu, meloņu, pepino un vēl citu eksotisko augu audzēšanu.

 

Plkst. 17.00 Galvenajā bibliotēkā būs iespēja noklausīties lekciju par ķirbju audzēšanu un ķirbju vērtīgajām īpašībām, bet visas dienas garumā ikviens interesents varēs uzzināt visu par pasaules lielāko ogu- ķirbi un uzdot jautājumus speciālistēm.

 

Ieeja bez maksas. Aicināti visi interesenti.

 

Informācija:

Astra Pumpura

Ventspils bibliotēkas direktore