Burns Night” ir pasākums, ko svin skoti visā pasaulē, un tā laikā tiek godināts taisnības aizstāvis, ar humoru apveltītais skotu rakstnieks, pēc dabas draudzīgais, karstasinīgais, bet tajā pašā laikā arī maigais, kaislīgais un apbrīnojami patriotiskais Roberts Bērnss (Robert Burns). Skoti asociē sevi ar Bērnsu un viņa darbiem, iespējams tādēļ, līdztekus tradicionālajam skotu ēdienam haggis, skotu dūdām un viskijam, rakstnieks ir viens no Skotijas nacionālajiem simboliem.

R.Bērnsu var dēvēt par savdabīgu 18.gadsimta blogeri, kas, nebaidīdamies izmantot humoru un ironiju, spilgti apraksta tā laika Skotiju, vienkāršo zemnieku dzīvi un attiecības, kas lieliski raksturo arī pašreizējo skotu kultūru un politiku. Darbu apjoms, kvalitāte un apspriestās tēmas ir iespaidīgas, jo dzejnieks ir rakstījis tā laika skotu dialektā, tomēr viņa darbi ir saprotami un uztverami vienā veselumā. Izlasot katru Bērnsa darbu ir saprotama tā jēga un noskaņa, jo dzejnieks rakstīja nevis intelektuāļiem, bet gan sev, draugiem un sabiedrībai, kā to dara blogeri mūsdienās.

“Bērnss savas dzīves laikā ir sarakstījis simtiem dziesmu, dzejoļu un vēstuļu, kurās ir jūtams dzejnieka lepnums par tautiešiem un savu zemi. Šīs nacionālās mīlestības dēļ Bērnsu mēdz dēvēt par cilvēku, kas Skotijas vārdu ir nesis plašajā pasaulē. Lepnums par savu tautu un valsti arī latviešiem iezīmējas izteikti un cauri gadsimtiem – kur gan vēl citur pasaulē var piedzīvot vairāk kā desmit tūkstošu dziedātāju lielu kori un klausītāju pārpildītu estrādi, vienojoties kopējā dziesmā ik pēc četriem gadiem Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos un citur. Ja tā padomā, mēs nemaz neesam tik atšķirīgi,” stāsta LTKL izpilddirektore Natālija Kondratjeva.

Slavenā rakstnieka dzīvē svarīga loma ir bijusi mīlestībai, tā ir bijusi viņa mūza, viņa jēga dzīvot, kā arī radīt daiļdarbus. Lai gan R.Bērnsam ir bijusi tikai viena sieva un viņš to ir ļoti cienījis, rakstnieks ir bijis pilns romantikas, sagādājot 13 bērnus no vairākām sievietēm. Lielāko daļu mūža viņš ir mīlējis kādu nezināmu sievieti, saucot to par “Highland Mary” (Kalnu Mērija), tomēr nevienam netika stāstīts par šīm attiecībām, arī draugiem ne, un citreiz jau arī nav bijis ko runāt, jo viņš tikai paskatījās uz kādu un jau bijis iemīlējies.

Burns Night 2011” svinīgo vakariņu laikā jautrā atmosfērā tiks lasīta Bērnsa dzeja, piemēram, dzejolis “Uzruna hagisam”. Pasākums veidots caurstrāvotām humora un ironijas pilnām runām, savukārt pasākuma kulminācija ir jau iepriekšminētā skotu tradicionālā ēdiena – haggis – ēšana. Skotu vakariņas nav iedomājamas bez viskija baudīšanas, tādēļ šogad pasākuma viesiem tiks pasniegts skotu viskijs “Chivas Regal“. Lai gan skotu deja nav tradicionāla pasākuma daļa, parasti vakara gaitā klātesošie laižas jautrā dejas solī skotu mūzikas pavadījumā, ko šogad nodrošinās grupa “Fiddlestix Ceilidh” no Skotijas.