Šīs nedēļas laikā UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) mudinās apzināt Latvijai nozīmīgās vērtības, izzināt programmu “Pasaules atmiņa” un Konvenciju par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību, iepazīt UNESCO LNK darbību un tās partneru līdzdalību programmu īstenošanā Latvijā. Tāpat tiks rosinātas diskusijas par nacionālajām dokumentārā mantojuma un kultūras un dabas vērtībām, to apzināšanas, saglabāšanas un ilgtspējas veicināšanas nepieciešamību.

 

Šobrīd savas aktivitātes, veltītas UNESCO nedēļai, pieteikušas jau vairāk nekā 60 izglītības iestādes visā Latvijā, nepilnas 10 bibliotēkas, biedrības un pašvaldību institūcijas, seši muzeji. Īpaši aktīvi UNESCO nedēļā šogad iesaistās Rīgas pilsētas skolas, kā arī mācību iestādes Jūrmalā, Bauskas, Jelgavas, Jēkabpils, Aknīstes, Siguldas, Daugavpils, Kārsavas, Limbažu, Rojas, Ventspils, Grobiņas, Dagdas, Preiļu, Raunas, Valmieras, Riebiņu, Rūjienas, Mālpils u.c. novados. Ir iecerēti dažādi konkursi un zināšanu spēles par kultūras mantojumu un citiem ar UNESCO darbības virzieniem saistītiem jautājumiem, lekcijas un semināri, izstādes un prezentācijas, pārgājieni un ekskursijas, zinātnisko darbu izstrādes, fotoreportāžas un video strāstu veidošana, radošās darbnīcas, diskusijas u.c. aktivitātes, lai veicinātu mantojuma apzināšanu un novērtēšanu, tās nozīmi un nepieciešamību ikviena cilvēka dzīvē un sabiedrības ikdienā. Īpaši aktīvas būs Rīgas skolas, bet muzeji arī šogad piedāvās bezmaksas apmeklējumu ikvienam interesentam.

 

Vairāk informācijas par programmu “Pasaules atmiņa” – www.atmina.unesco.lv, par Pasaules mantojumu – www.unesco.lv sadaļā “Kultūra”.

 

UNESCO nedēļas mērķis ir aktualizēt organizācijas lomu un ieguldījumu sabiedrībā, izcelt vērtības un veicināt to izkopšanu, informēt par UNESCO darbību, pievērst uzmanību un izskaidrot UNESCO ieguldījumu nacionālo jautājumu attīstībā, sniegt informāciju par jau paveikto un atspoguļot īstenoto programmu rezultātus un sasniegumus Latvijā, kā arī piedāvāt platformu viedokļiem un jaunām iniciatīvām.

 

Sekojiet UNESCO LNK jaunumiem arī Twitter.com, Draugiem.lv un Facebook.com!