Esat laipni lūgti ieskatīties tīmekļa vietnē http://www.lnb.lv/lv/bibliotekariem/Izdevumi/biblioteku-pasaule!

 

Šajā numurā lasiet:

 

  • Pārdomas par bibliotēkām vērtību krīzes laikā un neizstāstītajiem Latvijas bibliotēku veiksmes stāstiem redaktora slejā “Vai bibliotēkām ir vērtība?”.

 

  • Kas ir labs bibliotēkas direktors? Kādas ir svarīgākās veiksmīga publiskās bibliotēkas vadītāja profesionālās un personības iezīmes? Tas noskaidrots pētījumā, kura rezultāti analizēti rakstā “Vadības kompetences publisko bibliotēku direktoru skatījumā”.

 

  • Kāds ir Latvijas pašvaldību publisko bibliotēku sistēmas nevienmērīgās attīstības galvenais cēlonis? Latvijas publisko bibliotēku galveno rādītāju dinamika 2011.gadā apskatīta publikācijā “Nepārtrauktā kustībā”.

 

  • Finanšu ierobežojumiem pretim liekot radošu izdomu un neordināras idejas, Latvijas bibliotēkas 2011.gadā turpinājušas darbu pakalpojumu kvalitātes uzlabošanā un jaunu pakalpojumu ieviešanā. Veiksmīgākā bibliotēku pieredze apkopota rakstā “Novatoriski risinājumi Latvijas publiskajās bibliotēkās 2011.gadā”.

 

  • Cik augstu celt bibliotekārās izglītības latiņu? Par gaidāmajām izmaiņām profesionālās izglītības prasībās bibliotēku un informācijas speciālistiem rakstā “Nozares profesionālās izglītības krustcelēs”.

 

  • Emocijas un atziņas, apmeklējot slēgta tipa stingrā režīma ieslodzījuma vietas bibliotēku — rakstā “Brasas cietuma bibliotēka”.

 

  • Spilgti piemēri padomju cenzūras iestāžu nevarībai pret dzejas vārda daudznozīmību atklāti publikācijā “”Un varbūt labāko no dziesmām — nokauj…”: dzejnieks Imants Auziņš cīņā ar padomju cenzūru”.

 

  • Publikācija “Vladislava Lōča dzīve un darbība” veltīta rakstniekam, ievērojamākajam latgaliešu grāmatu izdevējam, kurš ar savu darbu uzcēlis pieminekli Latgalei. Raksta tapšanā izmantoti galvenokārt nepublicēti materiāli.

 

  • Kā izmantot lielās rokas lelles lasīšanas veicināšanā un spēlēt rokas leļļu teātri bibliotēkā vēstīts rakstā “Ar lellēm uz bērna sirdi: iespaidi par pirmo rokas leļļu un bibliotekāru darbnīcu Latvijā”.

 

  • Par rakstnieku, kuru garlaiko literatūras klasika, un kurš savus darbus velta bērniem, kam nepatīk lasīt — publikācijā “Neparastā atzīšanās”.

 

  • Latvijas un ārzemju bibliotēku notikumu apskati un vēl daudz citas profesionāli noderīgas informācijas.

  

Papildus žurnāla pilnajai elektroniskajai versijai lejupielādējami arī atsevišķi raksti! 

 

 

Paldies visiem, kas ticēja šī žurnāla kā medija vērtībai un, neprasot atlīdzību, iesniedza savus rakstus un fotogrāfijas, atbalstīja redakciju ar padomu, labiem vārdiem vai konstruktīvu kritiku.  Vissirsnīgākā pateicība kopsavilkumu tulkotājai Inesei Auziņai-Smitai, fotogrāfei Ligitai Ieviņai, maketētājam Gatim Buravcovam un daudziem citiem nozares speciālistiem, kas palīdzēja veidot saturiski daudzpusīgu un bagātīgi ilustrētu izdevumu!

 

Visi, kas jūt aicinājumu rakstīt un paust savu viedokli par nozares problēmām plašākam lokam, aicināti sūtīt rakstus Latvijas Bibliotēku portālam (portals@lnb.lv vai tieši redaktorei Kristīnei Deksnei kristine.deksne@lnb.lv)! Akadēmiskas publikācijas lūdzu iesniegt “Latvijas Nacionālās bibliotēkas Zinātnisko Rakstu” redakcijai.

 

Lai mūs visus šajā tumšajā gadalaikā pavada ticība, cerība un mīlestība!