Izstādes mērķis ir iepazīstināt Saeimas deputātus, darbiniekus un viesus ar Latgales rakstnieku un publicistu darbiem, dot ieskatu latgaliešu literatūrā, zinātniskajos izdevumos un dažādu laiku periodikā latgaliešu valodā.

 

Izstādes gaitā interesenti varēs iepazīties ar pēdējo gadu grāmatām un mūzikas ierakstiem latgaliešu valodā, kā arī tos iegādāties. Savukārt Latgales Studentu centrs piedāvās jaunāko izdevumu – Annas Rancānes dzejas grāmatu “Pylni kārmani dabasu… Bezdelīgu pasts” (2012).

 

Kopš 1730. gada latgaliešu valodā iznākuši kopumā ap 2000 dažādu izdevumu, tai skaitā: pirmā ābece – 1768. gadā, pirmā vārdnīca – 1858. gadā, pirmais populārzinātniskais izdevums – 1832. gadā, pirmais grāmatu bibliogrāfiskais rādītājs – 1885.gadā, pirmais laikraksts – 1905. gadā.

 

Līdzīgi kā latviešu literārā valoda, arī latgaliešu literārā valoda laika gaitā ir attīstījusies, un patlaban ir spēkā Valsts valodas centra 2007. gadā apstiprinātie pareizrakstības nosacījumi.

 

Īpaši šai izstādei no Rēzeknes tiks atvesta arī neliela ekspozīcija no Latgaliešu rakstniecības muzeja, kas joprojām tiek uzturēts par entuziastu privātajiem līdzekļiem.

 

Izstādes organizatori uzskata, ka sabiedrībā nepieciešams kliedēt informācijas trūkumu par latgaliešu valodas jautājumiem, tostarp arī Saeimas deputātu vidū, tāpēc latgaliešu nevalstiskās organizācijas ir sagatavojušas nelielu dāvinājumu arī Saeimas bibliotēkai.

 

Izstāde tiek rīkota par godu vēsturiskā 1917. gada (26.-27.aprīlis pēc vecā stila) Latgales kongresa 95.gadadienai, kā arī izdevēja Vladislava Luoča un latgaliešu valodas pētnieka Miķeļa Bukša simtgadei.

 

Šogad tiek plānoti vairāki latgaliešu valodai veltīti pasākumi. 28.aprīlī Rēzeknē notiks daiļrunāšanas konkurss “Vuolyudzāni” un vidusskolēnu olimpiāde “Latgalīšu volūda, literatura i kulturys viesture”. Jūnijā notiks Kultūras ministrijas rīkots seminārs par latgaliešu valodas jautājumiem, augustā – 3.pasaules latgaliešu kongress, bet oktobrī – piektā latgalistikas konference.