Izstādes “Igaunijas kultūras plakāts” veidotāji ir Hāpsalas grafiskā dizaina festivāls (HGDF), Igaunija. Konkursa rezultātā no 43 autoru 257 iesniegtajiem darbiem atlasīti 100 plakāti, kuri tapuši laika posmā no 2011. līdz 2013. gadam un sniedz ieskatu dažādu kultūras notikumu atspoguļojumā.

 

Igaunijā jau par tradīciju kļuvusi ik pārgadu veidotā izstāde, kura sniedz pārskatu par jaunumiem un attīstību plakātu grafikas dizainā. Darbu atlasi veic profesionāla žūrija. Izstāde, kas atceļojusi uz Latviju ir tikusi eksponēta Hāpsalas grafiskā dizaina festivāla 2013 ietvaros, kā arī iekļauta Igaunijas 2013. gada dizaina nakts programmā Tallinā.

 

Igaunijas plakātu kolekcija raksturo un pasniedz neparastā skatījumā dažādus vietējās kultūras notikumus, kā piemēru minot tikai Tallinas notikumiem veltītu plakātu kopumu. Kolekcija ir apliecinājums, ka plakātu māksla ir joprojām dzīva un darbojas tiešā vides kontekstātā, kā arī nav kļuvusi tikai par interneta ilustratīvo materiālu.

 

Cits nozīmīgs šīs plakātu kolekcijas aspekts ir saikne, kas savieno dažādu paaudžu autorus. Cienījami meistari kā Andrejs Kormašovs, Marko Kekiševs, Villu Jērmuts, Urmas Villmans jorpojām apliecina savu radošo varēšanu. Ir arī jaunpienācēji – piemēram, mūzikas un teātra vides pārstāvis Ivars Pollu. Acis priecē arī profesionālus darbus pārstāvošie Martins Rasta, Martus Tamm, Martins Pedaniks un Dmitrijs Makonenns, kura saknes ir gan Krievijā, gan Igaunijā. Vērā ņemamas prasmes demonstrē arī jaunie autori – Elko Ojala, Anders Avila, Tauri Birkens, Keidi Rehe.

 

Izstādē pārstāvētie autori:

 

Ander Avila, Tauri Birken, Dan Mikkin, Kätlin Kaljuvee, Dmitri Makonnen, Martin Eelma, Egon Erkmann, Eiko Ojala, Gabriela Liivamägi, Henry Griin, Ivar Põllu, Jaan Evart, Tuuli Aule, Lauri Järvlepp, Keidi Rehe, Marko Kekishev, Kertu Oja, Andrei Kormashov, Kristjan Kirsfeldt, Laura Ollo, Maren Poel, Margit Randmäe, Maria Laanelepp, Lauri Vasar, Martin Veisman, Mihkel Teemaa, Olya Levistova, Martin Pedanik, Janno Preesalu, Piia Põldmaa, Maret Põldre, Martin Rästa, Silver Vahtre, Margus Tamm, Arbo Tammiksaar, Alar Orav, Kaarel Kala, Uku Küttis, Valter Jakovski, Urmas Villmann, Kristjan Luiga, Neeme Möll, Villu Järmut.

 

29. janvārī plkst.14.30 ar lekciju par Igaunijas plakātu grafikas dizainu viesosies Marko Kekiševs, grafikas dizainers un izstādes kurators. Lekcija notiks Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas izstāžu zālē.

 

Izstāde atvērta no 10. janvāra līdz 7. februārim, darba dienās no plkst.10.00 līdz 16.00, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas izstāžu zālē, 2.stāvā, K. Valdemāra ielā 139, Rīgā. Ieeja bez maksas.

 

Izstādi rīko: Dizaina informācijas centrs.

 

Izstādi atbalsta: VKKF, RDKD, Pieci Ezeri, dizaina birojs.