Žurnāliste un publiciste Natālija Ketnere, stāstīs par latviešu kolonijām Krievijā un Brazīlijā, uz kurieni latvieši devās 19.gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā. Natālija Ketnere nesen izdevusi grāmatu „Taurupieši līkloču ceļos” par latviešu brīvprātīgo emigrēšanu uz Krievijas dienvidiem.

 

Pagājušā gada nogalē Taurupes pagasta svētkos interese par Natālijas Ketneres grāmatu „Taurupieši līkloču ceļos” bija neviltota. Latviešu kolonija ar nosaukumu „Taurupe” Donas stepēs dibināta 1876.gadā. Sākumā tajā bija 9 saimniecības uz 800 desetīnām zemes, 1914.gadā – 21 saimniecība. Jau 19.gadsimta 40. – 50.gados bija izveidojušās latviešu kolonistu apmetnes Jeiskas tuvumā pie Azovas jūras. Šie izceļotāji nāca no diviem Vidzemes pagastiem – Jumurdas un Taurupes. No Jeiskas daļa izceļotāju devās dziļāk Donas stepēs, kur dibināja jaunas kolonijas, to skaitā arī Taurupi. Tie ir fakti par Taurupes kolonijas vēsturi.

Pati autore Natālija Ketnere uzskata, ka grāmata „Taurupieši līkloču ceļos” tieši šodien ir vērtīga ar informāciju par to, kas notika pirms 150, 200 gadiem un kā svešatnē saglabāt savu pašapziņu, tradīcijas un kultūru. Arī pašlaik daudzi latvieši dzīvo svešatnē, cerot uz nodrošinātāku dzīvi. Cik daudzi no viņiem atgriezīsies mājās, cik daudzi tur paliks pavisam, – uz šiem jautājumiem šobrīd nav atbildes.

 

Natālija Ketnere ir daudzu starptautisko žurnālistikas un literāro konkursu laureāte; sarakstījusi vairākas grāmatas par Ogres novada vēsturi. Par ieguldījumu Ogres novada vēstures un kultūras mantojuma saglabāšanu saņēma apbalvojumu „Gada ogrēnietis 2014”. Žurnāliste ne reizi vien viesojusies arī Rīgas Centrālajā bibliotēkā. Pavasarī mūsu bibliotēkā tika prezentēta viņas grāmata „Mūzika Adzelē” („Музыка Адзеле”).

 

Pasākums notiek UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas tīkla „Stāstu bibliotēkas” ietvaros.