Lēlo Tungala ir viena no iemīļotākajām un pazīstamākajām igauņu bērnu rakstniecēm, kas sarakstījusi vairāk nekā 50 grāmatas bērniem. Latviski 2014. gadā iznāca Lēlo Tungalas dzejas krājums “Daudzpusīgais ronis”, bet šī gada maijā “Liels un mazs” izdeva arī autores romānu “Biedrs bērns un lielie cilvēki”. Abus tulkojis Guntars Godiņš.


Autobiogrāfiskais romāns, kura darbība notiek pēckara gados padomju Igaunijā, uzrakstīts no mazas meitenes skatapunkta un atklāj sarežģītās izjūtas un ikdienu, kad varas iestādes apcietina un aizved viņas māti. Mazā Lēlo cenšas būt labs bērns, jo tic, ka tad mamma pie viņas atgriezīsies. Literatūrkritiķe Bārbala Simsone par grāmatu portālā diena.lv raksta: “Lēlo Tungalas darbu iespējams lasīt vairākos līmeņos vienlaikus. Priecājoties par mazās meitenes aktīvajām alkām izzināt pasauli, līdz asarām smejoties par kārtējo labi gribēto negadījumu un paralēli kā fonā skanošu, bet skaidri saklausāmu melodiju nemitīgi uztverot vēstījumu par padomjlaika īstenību”.


“Biedrs bērns un lielie cilvēki” ir pirmā no Lēlo Tungalas triloģijas “Biedrs bērns” grāmatām, un Igaunijā iznāca jau 2008. gadā. Šogad pēc triloģijas motīviem uzņemta režisores Monikas Sīmetsas (Moonika Siimets) spēlfilma, kas iekļauta Igaunijas simtgades filmu programmā. Igaunijā filmu noskatījušies jau vairāk nekā 100 000 skatītāju, bet Rīgā tā savu pirmizrādi piedzīvos 20. oktobrī festivālā Riga IFF. Tungala teiks ievadvārdus pirms filmas seansa, kā arī tiksies ar lasītājiem Rīgas Grāmatu svētkos Kongresu namā 21. oktobrī pulksten 14.00 215. auditorijā.
Autores vizīti Rīgā organizē bērnu grāmatu izdevniecība “Liels un mazs” sadarbībā ar festivālu RIGA IFF, to finansiāli atbalsta Eiropas Savienības programma “Radošā Eiropa”.

Izdevniecības “Liels un mazs” grāmatas par vislabāko cenu iespējams iegādāties izdevniecības birojā Tērbatas ielā 49/51-12 un mājas lapā www.lielsmazs.lv, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos, galerijā „Istaba”, veikalā „M50”, kultūrpreču mājā “NicePlace telpa”, grāmatnīcā “Mr Page” un citur.Sekot izdevniecības jaunumiem var twitter.com/lielsunmazs, facebook.com/lielsunmazs, facebook.com/BIKIBUKS.

 

 
Informāciju sagatavoja: 

Andrejs Vīksna

Izdevniecības “Liels un mazs” kopvedis

Tālr.: 29276531, 67282133

E-pasts: viksnaandrejs@gmail.com

www.lielsmazs.lv