Salīdzinot ar pagājušo gadu, romānu pārdošanas apjomi kopumā sarukuši par 10% jeb 35 miljoniem sterliņu mārciņu (28,8 miljoniem latu), taču ne izdevniecībā “Wordsworth Editions”, kas pārdod aptuveni 200 klasisko darbu par 1,99 mārciņām.

 

Klasika plaukst recesiju laikā

Tā, piemēram, F. Skota Ficdžeralda “Lielais Getsbijs” šogad pieprasīts par 232% vairāk nekā pērn. Kopumā lēto izdevumu pārdošanas apjomi izdevniecībā pieauguši par 10,9%, bet klasiskās daiļliteratūras – par 18%.

 

“Domāju, ka galvenais iemesls ir recesija,” atzīst grāmatu izdevniecības nozares žurnāla “Bookseller” redaktors Filips Stouns. “Tie, kas izdod dārgāku klasiku, piemēram “Penguin”, “Oxford University Press” un “Oneworld”, šogad nav piedzīvojuši tādu pieaugumu.”Pēc Stouna vārdiem, “Džeinas Eiras” pārdošanas apjomi grāmatu apgādā “Wordsworth Editions” gada laikā pieauguši par 59,5%, savukārt izdevniecības “Penguin” F. Skota Ficdžeralda darbi par 7,99 sterliņu mārciņām šogad pārdoti par 15,4% vairāk nekā pērn.

Izdevniecības “Wordsworth Editions” direktors Dereks Raits saka, ka pēdējo piecu gadu laikā tās pārdošanas apjomi ir dubultojušies, un šā gada maijā tie sasnieguši 1,3 miljonus sterliņu mārciņu. Šogad rezultāti ir vēl labāki, un kopš maija sešos mēnešos apgrozījums ir sasniedzis gandrīz 900 000 sterliņu mārciņu.

 

“Vēsturiski mūsu klasika plaukst recesiju laikā. 1992. gadā, kad valsts piedzīvoja recesijas trešo gadu, iznāca vienas mārciņas klasikas sērija mīkstajos vākos. Tas bija ilgi pirms es sāku strādāt [izdevniecībā] “Wordsworth”, un es to labi atceros, jo pēkšņi visās lielajās ķēdēs, tādās kā “John Menzies”, bija šie plakāti, un es pats tās [vienas mārciņas klasikas sērijas grāmatas] pirku desmitos,” atklāja Raits.

Kino adaptācijas rada interesi

 

“Un nešķiet, ka Lielbritānijas interese par klasiku mazinās. Nepārtrauktā televīzijas un kino adaptāciju plūsma turpina uzkurināt interesi, un es uzskatu, ka mūsu pašreizējās situācijas pamatā ir tā pati psiholoģija. Kad mūsdienu pircējs dodas uz [interneta veikalu] “Amazon”, meklējot, teiksim, “Džeinas Eiras” jauno adaptāciju, mūsu izdevums neizbēgami parādīsies saraksta augšgalā cenas dēļ, un, ja tu uz tās uzklikšķini, tavā priekšā izlec vēl kādas astoņas grāmatas sadaļā “cilvēki, kas to iegādājās, nopirka arī šo”, un, ņemot vērā to, ka cena ir tikai 1,99, kārdinājums ielikt grozā vēl pāris ir ļoti liels,” piebilda Raits.

Kā skaidro Filips Stouns, izdevniecības “Wordsworth Editions” tirdzniecības pieaugums skaidrojams arī ar to, ka studenti un skolēni meklē lētākos obligātās literatūras izdevumus. “Daļa no “Wordsworth” klasikas stabilajiem pārdošanas apjomiem vienmēr nāks no skolēnu vecākiem un studentiem, kuriem grāmatas nepieciešamas mācībām,” norāda Stouns. “Pirms pieciem gadiem, iespējams, viņi ieietu veikalā un iztērētu septiņas desmit mārciņas par “Penguin”, “Oxford University Press” vai “Vintage Classics” izdevumu, jo tas ir pievilcīgs un tajā iekļauts kāda zinātnieka sarakstīts ievads, kas palīdzētu esejas rakstīšanā. Šogad, kad nākas savilkt jostas, viņi izvēlēsies daudz lētāku izdevumu, bet, gatavojoties pārbaudījumiem, ieskatīsies Vikipēdijā.”

 

Izdevniecības “Wordsworth Editions” lielākie šā brīža bestselleri:
1. F. Skots Ficdžeralds – “Lielais Getsbijs”;
2. Emīlija Brontē – “Kalnu aukas”;
3. Emīlija Brontē – “Džeina Eira”;
4. Fransisa Hodžsone Berneta – “Noslēpumains dārzs”;
5. Čarlzs Dikenss – “Lielās cerības”;
6. Mērija Šellija – “Frankenšteins”;
7. Džeina Ostina – “Lepnums un aizspriedumi”;
8. Oskars Vailds – “Doriana Greja ģīmetne”;
9. Ļevs Tolstojs – “Karš un miers”;
10. Viljams Šekspīrs – “Makbets”.