“Šis ir daudzsološs pagrieziena punkts radošo industriju attīstībā Latvijā, jo, vērtējot radošajā ekonomikā veiksmīgu valstu pieredzi, var skaidri redzēt, ka radošo industriju spēks un ietekme uz kopējo tautsaimniecību ir tieši saistīti ar radošo profesionāļu, izglītotāju un uzņēmēju spēju veidot ilgtermiņa partnerības. Ar šo tikšanos mēs apliecinām radošuma un ekonomikas sinerģijas nepieciešamību, kas ir izšķiroša radošo industriju attīstībā,” atzīmē Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra direktore Dace Melbārde, kura īpaši priecājas par jauno radošo uzņēmēju atsaucību un interesi.

Radošā kvartāla attīstības atvērtā darba grupa Oļega Ņikitina vadībā aktīvi darbojas un aicina veidot dzīvu radošu vidi, sadarboties dažādu jomu pārstāvjiem, lai izstrādātu ilgtspējīgu Radošā kvartāla attīstības projektu. Radošais kvartāls nākotnē plānota kā vieta kultūras un radošo industriju sinerģijai, kā arī atbalsta un izglītības centrs radošo industriju pārstāvjiem no visas Latvijas.

Prezentācijā un diskusijā par “Radošā kvartāla Miera ielā 58, Rīgā, lomu radošo industriju attīstības kontekstā Latvijā un kvartāla idejas tālāku attīstību” piedalījās Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme – Grende, kultūras ministres padomnieks un arhitekts Jānis Dripe, Sarmīte Ēlerte, Kultūras ministrijas, Ekonomikas ministrijas, LIAA, Rīgas domes, Britu padomes pārstāvji, radošie uzņēmēji, kultūras iestāžu darbinieki, menedžeri, mākslinieki, kultūras un ekonomikas augstskolu pārstāvji, kā arī KM rīkotā radošā kvartāla ideju konkursa uzvarētāji un laureāti.

Jāatgādina, ka Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) līdz pat 30. novembrim ikvienam interesentam ir iespēja aplūkot KM rīkotā ideju konkursa par Radošā kvartāla Miera ielā attīstību iesniegtos pieteikumus jeb projektu izstrādātās vizuālās vīzijas. Visi 12 konkursa pieteikumi bez maksas ir aplūkojami LMA 2. stāva vestibilā darba dienās no plkst. 10:00 – 18:00.

Miera ielas radošo kvartālu paredzēts attīstīt kā daudzfunkcionālu un inovatīvu kultūras un radošo industriju pārstāvju mājvietu, radošās uzņēmējdarbības telpu, kultūras un radošās izglītības vietni, kā arī sabiedrībai kopumā atvērtu un pieejamu kultūras un radošuma centru, tā pildot sociālu un dzīves kvalitāti uzlabojošu funkciju.

Radošā kvartāla attīstībai tiks veidota uzraudzības padome no Kultūras ministrijas, Ekonomikas ministrijas, LIAA, VAS “Valsts nekustamie īpašumi” un augstskolu pārstāvjiem, piesaistīs konsultantus no citiem Eiropas radošo industriju centriem, lai palīdzētu izstrādāt ilgtspējīgu Radošā kvartāla apsaimniekošanas vīziju.

2011. gada 13. oktobrī noslēdzās KM rīkotais ideju konkurss “Kultūras un radošā kvartāla attīstība Miera ielā 58, Rīgā”, kurā uzvarēja projekta “Stacija” (autori bija Oļegs Ņikitins, Liene Kuplā, Fions Dobins, Nataļja Doždeva un Aleksejs Birjukovs). Pēc ideju konkursa noslēguma uzvarētājiem tika dots uzdevums veidot atvērtu darba grupu, kas “Stacijas” līdera Oļega Ņikitina vadībā šobrīd strādā pie ilgtspējīga Radošā kvartāla attīstības plāna.