“Nacionālās bibliotēkas un Latvijas Universitātes sadarbība gadu gaitā ir kļuvusi ļoti cieša, savstarpēji līgumi noslēgti gan, piemēram, ar Sociālo zinātņu fakultāti, gan bibliotēku, gan Matemātikas un informātikas institūtu, tāpat šeit izvietots Literatūras, folkloras un mākslas institūts. Vienlaikus šis ir atšķirīgs līgums, jo tas paredz dziļāku sinerģiju sadarbības būtībā. Proti,  projekta rezultātā pakāpeniski Latvijā tiks sniegts būtisks ieguldījums Austrumāzijas informācijas, kultūras un zināšanu telpas pilnveidē, kas būs pieejama gan nozares speciālistiem, gan plašākai sabiedrībai – tā ir ļoti specifiska un unikāla informācija, un tās klātesamība, pieejamība bagātinās arī vietējo kultūru un pētniecību,” norāda LNB direktors A. Vilks.

Savukārt LU rektors M. Auziņš pauž, ka, “paraugoties uz ēku aiz loga [topošais LU Dabaszinātņu akadēmiskais centrs Torņakalnā] un plašo teritoriju, ko plānots apbūvēt nākotnē, tiešāku sadarbības partneri grūti iedomāties. Runājot konkrēti par līgumu, jāteic, ka līdzšinējā sadarbība ar Nacionālo bibliotēku ir bijusi ļoti pozitīva. Uzskatu, ka šis projekts ir loģisks abu institūciju mijiedarbības turpinājuma solis – jaunais centrs sniegs labāko veidu, kā Austrumāzijas fonda resursu izmantot gan akadēmiskās pētniecības, gan personiskās pilnveides nolūkos. Esmu pārliecināts, ka kopīgas programmas un projekti starp Universitāti un Nacionālo bibliotēku turpināsies!”

Šī gada vasaras otrajā pusē LNB gaidāma vērienīga izstāde par Ķīnas literatūru, kultūru un rakstniecību, kas būs pirmais Austrumāzijas pētniecības centra jeb AsiaRes bibliotēkas ideju papildinošais notikums LNB. Austrumāzijas pētniecības centra bibliotēka ir projekts, kuru īsteno LNB sadarbībā ar LU Humanitāro zinātņu fakultāti un Baltijas Austrumāzijas pētniecības centru. Tā ietvaros top pētnieciskas ievirzes bibliotēka par Austrumāzijas valstīm, šo valstu kultūru un vēsturi, valodām, mūsdienu sabiedrību, politiku un ekonomiku.

Projekta pamatā ir LU pēdējos gados veiksmīgi uzsāktās austrumu valodu studiju programmas, vietējo iedzīvotu interese par Austrumāzijas reģionu, ekonomisko un kultūras sakaru attīstība ar šī reģiona valstīm, to lielā nozīme pasaules ekonomikā, kā arī fakts, ka Baltijas valstīs vēl nav šāda specializēta pētnieciskas ievirzes krājuma.

Latvijas Universitātes Baltijas Austrumāzijas pētniecības centra bibliotēkas lasītava Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks atvērta šī gada septembrī.