Par saziedoto naudu iegādātās grāmatas jau nonāk bibliotēkās, bet septembra sākumā plānots vēl viens iepirkums, kura apmērs būs atkarīgs no ziedojumiem.

LNB Atbalsta biedrībai un labdarības projektam “Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa” šogad vairāk nekā 350 bibliotēkas lūgušas palīdzību iegādāties visu vai daļēju lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu un jauniešu žūrija” grāmatu kolekciju.

 

Ziedot labdarības projektam “Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa” var internetā “www.ziedot.lv” un “www.gaisma.lv“, vai piezvanot uz viena lata ziedojumu tālruni 90 006 889.

 

Ziedojumu vākšana turpināsies līdz 1.septembrim.

 

Jau ziņots, ka šogad “Bērnu un jauniešu žūrijai” pieteikušās 524 bibliotēkas, bet pērn bija 450 bibliotēkas, savukārt iesaistīties lasīšanā apņēmušies 15 000 bērnu un jauniešu, kas ir par 5000 vairāk nekā pagājušajā gadā.

 

Pieaugusi gan interese par lasīšanu, gan lasošo bērnu skaits, bet naudas līdzekļu bibliotēkām un LNB Bērnu literatūras centram ir maz, tādēļ tiek turpināts labdarības projekts “Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa”.

 

LNB Atbalsta biedrības labdarības projekts “Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa” palīdz jaunākajām un labākajām bērnu grāmatām nonākt bibliotēkās un dod iespēju “Bērnu un jauniešu žūrijā” piedalīties arī tām bibliotēkām, kurām līdzekļu grāmatu iegādei nepietiek.

 

Projekts ir daudzu bibliotēku vienīgā cerība piedāvāt bērniem un jauniešiem jaunu un kvalitatīvu literatūru. Pagājušajā gadā ar labdarības projekta palīdzību un ziedotāju atbalstu iegādātas grāmatas 200 bibliotēkām – visām, kuras pašas saviem līdzekļiem tās iegādāties nevarēja, norādīja Kitajeva.

 

“Bērnu un jauniešu žūrijas 2012” kolekcijā iekļautas un lasīšanai un vērtēšanai tiek nodotas labākās grāmatas, kuras izraudzījusies komisija.

 

Pirmo un otro klašu skolēniem kolekcijā šogad iekļauta Ineses Zanderes grāmata “Dieguburti”, Māras Cielēnas grāmata “Ežuļa peldriņķis”, Zdeņeka Milera un Eduarda Petiška grāmata “Kurmītis un bikses”, Evijas Gulbes grāmata “Koko un Riko”, kā arī Aleksandra Štefensmeijera grāmata “Līzelotei nenāk miegs”, savukārt trešo un ceturto klašu grupā iekļauta Sinikas Nopolas un Tīnas Nopolas grāmata “Salmenīte un Čībiņa”, Ulda Ausekļa grāmata “Zīlītes pīlīte”, Mika Kerenena grāmata “Nozagts oranžs divritenis”, Mikolaja Ložiņska grāmata “Būtnes bēg” un Annas Strautnieces grāmata “Labu labais, kreisi kreisais”.

 

Piekto līdz septīto klašu skolēniem grāmatu kolekcijā iekļauta Valda Rūmnieka grāmata “Atnācēji”, Ulfa Starka grāmata “Mans draugs Pērsijs, Bufalo Bils un es”, Māra Runguļa grāmata “Nekrietnais Alfrēds”, Roba Regera un Džesikas Gruneres grāmata “Emīlija dīvaine” un Urzulas Poznanski grāmata “Erebos”, savukārt astoto līdz 12.klašu grāmatu kolekcijā šogad iekļauta Andra Akmentiņa grāmata “Zemeņu blūzs”, Ilzes Eņģeles grāmata “75 dienas”, Rūtas Šepetis grāmata “Starp pelēkiem toņiem”, Alises Kuiperes grāmata “Dzīve uz ledusskapja durvīm” un Toma Kreicberga grāmata “Dubultnieki un citi stāsti”.

 

Pagājušajā gadā “Bērnu žūrijai” pievienojās “Jauniešu žūrija”, iesaistot vidusskolu skolēnus. Arī šajā reizē ir kāds jauninājums – “Vecāku žūrija”, kurai piedāvātas vērtēšanai pārdomām bagātas grāmatas par bērniem un pieaugušo attieksmi pret tiem. Tas mudinās arī vecākus lasīt un vērtēt grāmatas.

 

“Vecāku žūrijas” kolekcijā iekļauta Daniela Penaka grāmata “Skolas sāpes”, Marka Hedona grāmata “Savādais atgadījums ar suni naktī”, Džordi Sjerra i Fabra grāmata “Kafka un ceļojošā lelle” un Ērlenna Lū grāmata “Doplers”.

 

“Bērnu un jauniešu žūrija” ir valsts mēroga lasīšanas veicināšanas programma, kas pastāv jau 11 gadus un bērnu vidū kļuvusi ļoti populāra. Tā nodrošina bibliotēkas ar labāko un jaunāko bērnu grāmatu izlasi un interesantu pasākumu programmu. Katru gadu tūkstošiem bērnu tiek iesaistīti grāmatu lasīšanā un vērtēšanā. Pēdējo gadu laikā līdzekļu trūkuma dēļ daudzās Latvijas bibliotēkās “Bērnu un jauniešu žūrijas” darbība tika apturēta, lasošo bērnu skaits strauji saruka.