Aicinām uz tikšanos ar rakstnieci Natāliju Ketneri un viņas dokumentālā romāna „Mūzika Adzelē” („Музыка Адзеле”) prezentāciju 19. maijā plkst.17.00 Rīgas Centrālajā bibliotēkā (Brīvības ielā 49/53, 2.stāvā).

 

Dokumentālā romāna ( krievu valodā) „Mūzika Adzelē” („Музыка Адзеле”) pamatā ir reāla ģimenes vēsture, ar unikāliem attēliem, pārsteidzošiem stāstiem: no leģendām par vācu baroniem – Gaujienas (vecos laikos Adzele) muižas īpašniekiem līdz Otrā pasaules kara notikumiem. Romāna pirmajā daļā stāsts par vienkāršas meitenes traģisko likteni, par mīlestību, nodevību un spēju  izturēt nežēlīgus likteņa sitienus un nesalūzt  garīgi. Otrajā daļā dokumentālie ieraksti no ģimenes arhīva, paverot līdz šim nezināmus ģimenes noslēpumus.

Grāmatā daudz vēsturisku faktu un fotogrāfiju, kas spilgti ataino pagājušo gadsimtu garu, stāsti par ievērojamiem cilvēkiem, ar kuriem liktenis saved kopā grāmatas galvenos varoņus.  Lasītāji uzzinās par Gaujienas pils īpašnieka barona Vulfa spožo un traģisko likteni, iepazīsies ar mazpazīstamām Latvijas mūzikas vēstures lappusēm.

 

Grāmatas lasītāji varēs uzzināt vairāk par komponistiem Jāzepu Vītolu, Jāni Vītoliņu, balerīnu Mirdzu Griķi un citām personībām. 

 

Dziedātājs Žans Tatļans, aktrise Dzidra Ritenberga noteikti radīs nostalģisku sajūtu tiem, kuru jaunības laiks bija pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados.

Notikumu ģeogrāfija plaša – ne tikai Latvijā, bet arī citviet pasaulē: no kolhoza Sibīrijā, kur trimdā dzīvo no Latvijas izsūtītie, līdz greznajam amerikāņu teātrim „Roxy”, kurā kādam talantīgam latvietim bija sapnis strādāt.

 

Par autori: Natālija Ketnere, daudzu starptautisko žurnālistikas un literāro konkursu laureāte; vairāku grāmatu autore par Ogres novada vēsturi. Par ieguldījumu Ogres novada vēstures un kultūras mantojuma saglabāšanu saņēma apbalvojumu „Gada ogrēnietis 2014”.

 

Sajust romāna garu un būtību lasītāji varēs, ja noskatīsies videoklipu Čellu trio „Melo-M” kompozīcijai „Canticum Silva” jeb „Meža dziesma”. Videoklips, kas filmēts Zvārtavas pilī pie Gaujienas, vēsta par cilvēku nepiepildītām vēlmēm, iedvesmu un kaisli tēlainās apcerēs par divu cilvēku dzīvēm un mākslas lomu tajās (https://www.youtube.com/watch?v=08HpyH2wwYk).