2013. gada 16. janvārī plkst.16.00 Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā (Rīgā, Rūpniecības ielā 10) notiks mākslinieces Ainas Karlsones (1935 – 2012) piemiņas izstādes “Īpašuma, cieņas un pateicības zīme – Ex libris” atklāšana.

 

Māksliniece, ekslibru veidotāja, smalku izšuvumu autore un pinumu meistare Aina Karlsone mācījusies pie izciliem meistariem – Eduarda Kalniņa, Ugas Skulmes un grafiķa Pētera Upīša, pie kura apguvusi linogriezumu un oforta tehnikas noslēpumus.

 

Pēc Latvijas Mākslas Akadēmijas absolvēšanas mākslinieci darba gaitas aizveda uz Jēkabpili.

 

Māksliniece izgatavojusi 3073 grāmatzīmes, piedalījusies 35 starptautiskās ekslibru izstādēs un guvusi augstu savu darbu novērtējumu. Darbojusies arī grāmatu grafikas jomā, izdotas 8 viņas ilustrētas grāmatas. Pati viņa ir 4 grāmatu autore: “Klūdziņu un sloksnīšu pinumi”, “Mašīnizšūšana”, “Grāmatzīmes Jēkabpils novadam” un “Īpašuma, cieņas un pateicības zīme – Ex libris”.

 

Daudzas grāmatzīmes veltītas publicistam, literātam un ārstam Jānim Liepiņam, rakstniecei Lūcijai Ķuzānei, Valdemāram Ancītim, rakstniecei Annai Skaidrītei Gailītei, Mārtiņam Siliņam, Aleksandram Pelēcim. Ekslibri darināti par godu Lietuvas valsts tūkstošgadei, Austrijai un citām valstīm, kā arī ievērojamiem cilvēkiem.

 

Izstāde būs skatāma līdz 2013. gada 1. martam.