Latvijas Valsts 99. dzimšanas dienas priekšvakarā – 17. novembrī – plkst. 18.00 Jāņa Akuratera muzejs (Rīgā, O. Vācieša ielā 6a) aicina uz literāru vakaru “Latvijas balādes”. Tajā Jāņa Akuratera un savu dzeju lasīs Ādams Lapiņš, Raimonda Arāja, Kārlis Arājs, Solvita Zariņa un Valters Dakša.


Jāņa Akuratera dzejoļu krājums “Latvijas balādes” tika izdots Jāņa Rozes apgādībā 1922. gadā. Tajā dzejnieks bija ievietojis liriskos un liroepiskos darbus, kas sarakstīti no 1917. līdz 1922. gadam jeb Latvijas Valsts tapšanas laikā, kad viņš ļoti aktīvi iesaistījās politiskajos notikumos. 1918. gada 18. novembrī Jānis Akuraters bija starp tiem, kas uz tagadējā Nacionālā teātra skatuves proklamējis Latvijas Valsti. 1919. gadā viņš bija Izglītības ministrijas Mākslas departamenta vadītājs un piedalījās Valsts kultūrpolitikas veidošanā. Jānis Akuraters pats par šo laiku vēlāk autobiogrāfijā rakstīja: “Politikā pavadīto laiku var skaitīt par mazāk zudušu, jo ievadot Latviju jaunās gaitās arī daiļliteratūras uzplaukšanai ir sagatavoti daudzi apstākļi. Cīņa par valsti ir arī cīņa par nacionālo mākslu.”

Jānis Ziemeļnieks recenzijā par dzejoļu krājumu “Latvijas balādes” laikrakstā “Jaunākās Ziņas” rakstīja: “J. Akuratera “Latvijas balādes” plaukušas laikmeta atmosfērā, bet viņām nav tikai laika dzejas pārejošā nozīme, te dzejnieks simbolos mēģinājis sintezēt vispārcilvēciskas idejas un centienus, krāsaini un spilgti izceldams mūsu tautas gara īpatnējās vērtības. Raksturīgi, ka Akuraters – pēc dabas strauja temperamenta dzejnieks, savas sludinošās (aktīvās) idejas tagad mēģinājis ieturēt mierīgi tēlojošā veidā, brīžam tikai uzšaudamies patētiskā nemierā. [..] Patriotisms, kas izskan “Latvijas balādēs”, nekur nenoiet līdz šovinismam, jo ideju galējība šķiet dzejniekam tikpat pazemojoša kā ideju trūkums”.

Kādas idejas būtiskas ir šodienas jauno autoru dzejā, kā veidojas dialogs ar Jāņa Akuratera laiku un vai tā ir dažādu laikmetu sasaukšanās – to būs iespējams dzirdēt piektdienas vakarā Jāņa Akuratera muzejā.

Ieeja – 2.00 €,skolēniem, studentiem, senioriem – 1.50 €.

Vairāk informācijas – 29475938, akuratera.muz@inbox.lv, kā arī mājaslapā memorialiemuzeji.lv.

 

 
Informāciju sagatavoja:

Valters Dakša

Jāņa Akuratera muzeja muzejpedagogs