Reti pieminēts, bet ļoti talantīgs grāmatu ilustrators ir Alberts Kronenbergs, kurš nule ieinteresējis arī somu Juku Rislaki, kura papārnē nākusi klajā grāmata par A.Kronenberga dzīvi un daiļradi. Viņš saka, ka Alberta Kronenberga zīmējumi soma acij ir patīkami .“…manī modās  neizskaidrojama māju sajūta”. Tā J.Rislaki. Daudzus gadus uz Dailes teātra skatuves tikusi spēlēta Kronenberga radītā “Jērādiņa”. Kronenbergs ilustrējis arī latviešu literatūras klasiķa Ernesta Birznieka – Upīša “Pastariņa dienasgrāmatu” un šī paša autora darbu “Mūsu lācēns”, kā arī zviedru autores Lauras Fītinghofas grāmatu “Aizmežu bārenīši” un krievu klasiķa Dmitrija Mamina – Sibirjaka “Pasaku par pēdējo mušu”. Viņa rokai pieder arī latviešu tautas pasaku ilustrācijas krājumos “Brīnuma stabulītes” un “Pasaku dārzā”. Savukārt “Teic māmiņa, manu darbu” ir Kronenberga ilustrēta tautas dziesmu grāmatiņa. Tās apkopotas arī “Tautas dziesmu vācelītē”.

 

Alberts Kronenbergs plašāk zināms ar tautasdziesmu, mīklu, sakāmvārdu, pasaku un humoresku krājumu “Pieci kaķi” J. Osmaņa kārtojumā, bet paša autora radīti ir jau minētā “Jērādiņa”, “Tuntuļu Jurītis” un “Sprunguļmuižā gadatirgus”.  Visus šos darbus varēsiet skatīt Ulbrokas bibliotēkā izvietotajā izstādē.

 

Dažādos avotos Kronenbergs saukts par ilustratoru – grafiķi un literātu – dzejnieku. Mācījies dažādās mākslas skolās un “ilustrācijas veidojis melnbalta vai kolorēta tušas zīm. tehnikā ar izteiksmīgu līniju piešķirot tēliem sirsnību, labvēlīga humora noskaņu.” (Latvijas Enciklopēdija,  3.sēj, 526.lpp.) Bibliotēkā esošajā datubāzē “Letonika” par viņu rakstīts; “Izkopis savdabīgu rokrakstu – lakonisks, nedaudz primitivizēts lineārais zīmējums, līdzsvarota kompozīcija, izteiksmīgs siluets.”

 

Savā veidā Kronenbergs saistīts arī ar bibliotēkām, jo koka un metāla skulptūru komplekss Raiņa ielā 3, pie Slokas bibliotēkas atrodas vietā, kur savulaik iznāca Kronenberga pirmā grāmata. Jāpiemin, ka autors bijis arī karikatūru meistars. Viņa ilustrācijas un tekstu grāmatai “Pieci kaķi” varat skatīt arī tīmekļa vietnē https://www.youtube.com/watch?v=7zv3co5JS9g, bet fragmentus no izrādes “Jērādiņa” šeit – https://www.youtube.com/watch?v=wgsJZ7RgGgo .