Grāmatu jaunumus pētīja mazi un lieli. Kāds izvēlējās par zemāku cenu nekā veikalā iegādāties jaunumus, ko piedāvā izdevniecības, citiem bija vēlme satikties, patērzēt ar paziņām un piedalīties diskusijās, kas Trikātas kultūras un saietu namā notika visas dienas garumā.

 

Patīk lasīt, īpaši mīlu dzeju. Laukos lasīšanai laika pietiek, bet pensija par mazu, lai varētu nesāpīgi izvēlēties — grāmatu vai maizīti. Tieši tāpēc, ka grāmatas ir dārgas, izvēlos tās ņemt bibliotēkā. Zinu, ka tā dara daudzi, — sacīja trikātiete Zigrīda Pulciņa, bet Milda Vītola no Burtniekiem uzsvēra, ka viņai lasīšana ir ikdienas prieks, bet piedalīšanās grāmatu dienā — īsti svētki.

 

Esmu klāt devītajos grāmatu svētkos. Kopā Valmieras novados bijuši 12. Man ļoti gribas tieši šajos svētkos piedalīties, uzzināt daudz jauna. Daudz lasu, bet interesē arī kultūras un politikas jautājumi, — tā Milda Vītola un piebilda, ka, iegādājoties grāmatas, vienmēr domā par bērniem un mazbērniem.

 

Ļoti vēlētos, lai viņi vairāk lasa. Nepatīk, ka tik daudz laika jaunie pavada pie datora. Pati visvairāk lasu dzeju, bija laiks, kad dzejoļus mācījos no galvas. Šodien nopirku Imanta Ziedoņa “Epifānijas”. Iepriecināju sevi izcilā dzejnieka godināšanas un piemiņas laikā, — tā Milda.

 

Grāmatu svētkos kā ierasts tikās arī novadu bibliotekāri. Bibliotēku vadītāji uzsvēra, ka uzcītīgākie lasītāji ierasti ir viņu ceļabiedri, lai varētu piedalīties svētkos, bet paši speciālisti zina, ka grāmatu diena ir laiks pieredzes apmaiņai, sarunām un arī iespēja saviem lasītājiem sarūpēt kādu pārsteigumu.

 

Pašvaldību finansiālās iespējas ir dažādas. Prieks, ka Vidzemē saprasts, apzinātas visas iespējas, kā papildināt grāmatu krājumu, lai bibliotēka būtu interesanta bērniem, jauniešiem un sirmgalvjiem. Arī šoreiz ir izdevies iepriecināt lasītājus, mudinot atbraukt uz Trikātu, apskatīt šeit notiekošo. Novadu bibliotēkas saņems arī pasākuma labvēļu iegādātas dāvanu kartes, lai nopirktu saviem lasītājiem pieprasītāko un nepieciešamāko literatūru, — sacīja viena no svētku organizatorēm, Valmieras integrētās bibliotēkas direktores vietniece Vita Ziediņa. Arī kolēģes no citām bibliotēkām atzina, ka bibliotēkas jau sen pagastos ir ne vien vieta, kur paņemt grāmatu, lai lasītu mājās, bet gan vietējais informācijas centrs.

 

Bibliotēkās izmanto ne tikai internetu. Pie mums bieži nāk cilvēki, lai gūtu praktisku informāciju, piemēram, uzzinātu ārsta pieņemšanas laiku vai jaunumus pašvaldībā, — tā Kauguru pagasta bibliotēkas vadītāja Daiga Miglava un piebilda, ka arī Mūrmuižas pusē lasītāju skaits nerūk. Bibliotēkas pakalpojumus izmanto skolēni un pensionāri.

 

Šo grāmatu svētku laikā iedzīvotājiem bija iespēja klātienē uzklausīt un iztaujāt vairākus politiķus, galvenokārt par izglītības jautājumiem. Svētkos interesanti par savu dzīvi un darbu stāstīja zvērkope Velga Vītola un Valmieras drāmas teātra aktrise Regīna Devīte.