Pirms desmit gadiem briti, austrālieši un pat vācieši savā “Lielajā Lasīšanā” par Nācijas mīļāko grāmatu atzina Dž.R.Tolkīna sāgu “Gredzenu pavēlnieks”. Dažus gadus vēlāk ungāri un bulgāri bija patriotiskāki – pirmās vietas viņu “Lielās Lasīšanas” topos un arī Nācijas mīļākās grāmatas titulu izpelnījās vietējo autoru grāmatas.

Un nu 16. novembrī arī mums būs iespējams nobalsot par savu vismīļāko grāmatu, kas izdota latviešu valodā. Tiešraidē no Gaismas pils LTV1 ēterā pulksten 21:40, ar telefona zvana starpniecību no piecām finālā iebalsotajām mīļākajām grāmatām tiks noskaidrota Nācijas mīļākā grāmata.

Īpašs prieks par to būs tiem gandrīz četrdesmit tūkstošiem skatītāju, kuri piedalījās visās Lielās Lasīšanas balsošanas kārtās jau no 19.janvāra, vispirms izveidojot mīļāko grāmatu TOP100, pēc tam TOP21, un visbeidzot TOP5, no kura tikai viena grāmata iegūs Mīļākās grāmatas titulu.

“Lielā Lasīšana” tiešraidi vadīs Pauls Timrots, Eva Ikstena-Strapcāne un Arno Jundze. Ar savu uzstāšanos raidījumu bagātinās Latvijā iemīļoti mūziķi un ar klātbūtni atbalstīs latviešu literāti.

Līdz 14. novembrim mājas lapā www.lielalasisana.lv vēl var nobalsot par vienu no “Lielās Lasīšanas” TOP 21 grāmatām. Pilns saraksts un īsi grāmatu video stāsti atrodami http://ltv.lsm.lv/lv/liela-lasisana/top21. Noslēdzot balsojumu tiks noskaidrots lasītāko grāmatu TOP5, no kura lielajā finālā, 16.novembrī, viena grāmata iegūs nācijas mīļākās grāmatas titulu.

“Lielās lasīšanas” TOP 21 ir iekļuvušas septiņas pazīstamu latviešu autoru grāmatas: Vizmas Belševicas “Bille”, Jāņa Klīdzēja “Cilvēka bērns”, Aleksandrs Grīna “Dvēseļu putenis”, Imanta Ziedoņa “Epifānijas”, Kārļa Skalbes “Kaķīša dzirnavas”, Vladimira Kaijaka “Likteņa līdumnieki” un Annas Sakses “Pasakas par ziediem”.