Pasākuma ietvaros paredzēta fotogrāfa Viļņa Auziņa lekcija “Portrets – tradīcija un diapazona paplašināšana” ar aicinājumu diskutēt par portreta žanra stabilitātes faktoriem un sociālo pasūtījumu, kā arī portreta lietošanas un līdz ar to izpratnes atšķirīgiem aspektiem.

Ieskatu LNB Sīkiespieddarbu un attēlizdevumu nodaļas atklātņu kolekcijas portretu krājumā sniegs nodaļas vadītājs Dmitrijs Zinovjevs. Kolekcijā ietilpst vairāk nekā 100 000 vienību. Visai apjomīgs ir 20.gadsimta sākuma fotoportretu atklātņu klāsts, kurā redzami latviešu un ārvalstu rakstnieki, mūzikas izpildītāji, mākslinieki, literāti, zinātnieki, aktieri un politiskie darbinieki. Portretu fotoatklātnes ir vērtīgs materiāls kultūrvēstures, kultūrvides, sociālās kārtības, gaumes, modes vēstures, ikonogrāfijas un citu jomu izpētei. Izpēti rosina arī nemainīgi aktuālais jautājums, kā arhivēti fotoattēli un vērtības mainās, mainoties laika kontekstam.

Lekciju cikls “Valodas vizuālais formāts” paredzēts kā vairāku regulāru pasākumu virkne. Tādējādi tā iniciators fotogrāfs Vilnis Auziņš iecerējis aktivizēt fotogrāfijas nozares pētniekus, iepazīstinot ar Latvijas Nacionālajā bibliotēkā pieejamo foto resursu krājumu, kā arī diskutēt par vizuālās komunikācijas jomā lietoto priekšstatu un jēdzienu izpratnes atšķirībām.

Lekciju diskusiju mērķauditorija ir bibliotēku, muzeju un arhīvu informācijas krājuma veidotāji, foto profesionāļi un amatieri, kā arī ikviens Latvijas Nacionālās bibliotēkas lasītājs.