Otrdien, 10. maijā, plkst. 14.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavā (2. stāvā), klātesot Latvijas Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, Gruzijas vēstniekam Latvijā Teimurazam Džandžalijam (Teimuraz Janjalia) un Amerikas Savienoto Valstu (ASV) vēstniecei Latvijā Nensijai Bikofai Petitai (Nancy Bikoff Pettit), tiks atklāts un pastāvīgi deponēts lielizmēra mākslas objekts “Latvijas karogs”. Gruzīnu izcelsmes amerikāņu mākslinieka Dāvida Datunas (David Datuna) veidotais mākslas darbs ir dāvinājums Latvijai 97. dzimšanas dienā. 

Pasākumā piedalīsies arī mākslas darba autors D. Datuna, kurš šim notikumam par godu ieradīsies īpašā vizītē Latvijā no ASV.

2015. gada novembrī starptautiskā mākslas festivāla “ART RIGA” atklāšanas pasākumā D. Datuna mākslas darbu pasniedza Latvijas Valsts prezidentam Raimondam Vējonim. Atbilstoši Valsts prezidenta kancelejas iniciatīvai mākslas objekts tiek deponēts LNB.

 “[…] Karogs ir katras tautas nacionālais simbols – arī mūsu sarkanbaltsarkanais karogs iemieso neatkarību un apņēmību būt brīviem un uzdrīkstēties. Šis mākslas darbs aicina katru ieskatīties ciešāk ne tikai sevī un savā valstī, bet arī tās vēsturē. Tas simbolizē Latvijas vēsturi un caur šiem briļļu stikliņiem palīdz labāk ieraudzīt mūsu valsti, kā arī cilvēkus un notikumus, kas ir palīdzējuši to veidot,” Latvijas Valsts prezidents R. Vējonis.

“Esam gandarīti, ka pasaulē atzīti ārzemju mākslinieki popularizē un godina gan Latvijas vēsturi, gan kultūru, gan valsts simbolu. Šis dāvinājums ir unikāls gadījums, kas apliecina, ka mākslas izpausmes pārvar robežas un tuvina kā valstis un sabiedrības, tā arī kultūras. Latvijas Nacionālā bibliotēka rūpēsies, lai par šo faktu uzzinātu gan ikviens bibliotēkas viesis, gan cilvēki visā pasaulē!” LNB direktors Andris Vilks.

Mākslas darba “Latvijas karogs” pamatā izmantotas pozitīvas un negatīvas optiskās lēcas, kas novietotas virs attēlu kolāžas, kurā redzami Latvijas vēsturē svarīgi notikumi, vietas un cilvēki cīņā par valsts brīvību. 

Mākslinieks Dāvids Datuna ir dzimis 1974. gada 10. februārī Tbilisi, Gruzijā. Šobrīd viņš dzīvo un strādā Ņujorkā, ASV. D. Datuna ir guvis plašu atpazīstamību ar mākslas objektu sēriju “Miljonu viedokļi” (Viewpoints of Millions), kas pēta nacionālās identitātes simbolus un to nozīmes.

Šis dāvinājums īstenots sadarbībā ar starptautiskā mākslas festivāla “ART RIGA” organizatoriem Gaļinu Maksimovu un Dagu Viduleju.