“Sākot no plkst. 12.00 līdz 17.00 Rīgas Informācijas tehnoloģiju Demo centrā (turpmāk – Rīgas IT Demo centrs) rīdziniekiem un Rīgas viesiem būs iespēja interaktīvi apmeklēt vairākus muzejus, izpētīt Latvijas kultūras karti, atrast atbildes uz interesējošiem jautājumiem par Latvijas kultūru un vēsturi, iepazīstoties ar Latvijas IT uzņēmumu radītajām digitalizētajām kultūras vērtībām un vēstures liecībām,” informē Rīgas IT Demo Centra vadītāja Katrin Gulbis-Vekmane, piebilstot, ka labākajiem Latvijas kultūras pārzinātājiem tiks izsniegti “Digitālās kultūras eksperta” sertifikāti.

 

Mazākajiem apmeklētājiem Rīgas IT Demo centrā būs iespēja klausīties “Runājošās pasakas”, lasīt “Lasāmkoku”, apgūt pamatzināšanas matemātikā kopā ar “Gudrinieku”, kā arī uzzināt, kā uzlabot savas datorprasmes, lai iepazītu Latvijas kultūras bagātības vēl labāk.

 

Eiropas Kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākuma “Latvijas kultūras mantojums – mūsdienīgs un mūžīgs” ietvaros savus izstrādātos risinājumus izrādīs Latvijas IT klastera uzņēmumi: RIX Technologies, Sabiedrība Tilde, Datorzinību centrs, Tieto Latvia un Lattelecom Technology.

 

“Informācijas tehnoloģijas turpina radikāli mainīt veidus, kā uztveram un piekļūstam kultūrai, kā arī ikvienai radošai izpausmei. IT risinājumi nodrošina jaunus līdzekļus kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai un izmantošanai, turklāt tie kļuvuši par teju vai galveno līdzekli mūsu “radošā kapitāla”, kas ir sabiedrības vitalitātes, ekonomiskās izaugsmes un konkurētspējas pamats, bagātināšanai,” norāda AS RIX Technologies, kas ir izstrādājusi virkni sistēmu arhīvu, muzeju, kultūras organizāciju darba digitalizēšanai, kā arī risinājumus kultūras mantojuma saglabāšanai un pieejamības paplašināšanai, valdes locekle Eva Butāne.

 

Savukārt “Datorzinību centra” valdes priekšsēdētājs Andris Ķikāns atzīmē, ka domājot par mūsu valsts, zināšanu sabiedrības un tehnoloģiju attīstību, nedrīkst nenovērtēt to lomu, kas šajā procesā ir mūsu bērniem un jauniešiem – cik gatavi viņi ir šai dinamiskajai videi, vienlaikus nezaudējot saikni ar Latviju, tās valodu un kultūrvēsturiskajām vērtībām. “Datorzinību centrs līdz šim jau ir izveidojis daudzus digitālos mācību līdzekļus latviešu valodas un datorprasmju apguvei, Latvijas vēstures un kultūras izzināšanai, vizuālajā mākslā un svešvalodās, un šie mācību līdzekļi ir pieejami gan bibliotēkās, gan skolās. Katrs mācību līdzeklis savā ziņā ir kā mākslas darbs, kura tapšanā līdzdarbojas satura autori un datorspeciālisti, mākslinieki, kas rada vizuālo noformējumu, aktieri, kas skaņu studijās ierunā skaņu failus, operatori, kas veido video filmas. Tieši veiksmīga tehnoloģiju sinerģija ar kvalitatīvu saturu ir viens no galvenajiem izglītības veiksmes faktoriem,” norāda A.Ķikāns.

 

“Novērtējot informācijas tehnoloģiju sniegtās iespējas un bērnu digitālās prasmes, šobrīd pēc Tieto Latvia iniciatīvas tiek izstrādāta izglītojoša matemātikas aplikācija “Gudrinieks”, kas paredzēta pirmsskolas vecuma bērniem un pirmo divu klašu skolēniem. Aplikācija izstrādāta sadarbībā ar Valsts izglītības satura centra metodiķiem, ņemot vērā Latvijas izglītības programmas specifiku. Tādējādi ar informācijas tehnoloģiju palīdzību mēs ļaujam bērniem interesantā un mūsdienīgā veidā nostiprināt apgūto mācību vielu,” komentē Elmārs Gengers, Tieto Latvia valdes priekšsēdētājs.

 

Savukārt Tilde, kā vadošais valodu tehnoloģiju uzņēmums Baltijā, attīsta risinājumus Latvijas kultūras vērtību digitalizēšanai un interaktīvu mācību līdzekļu izstrādei portālā Letonika.lv. Īpašs ieguldījums jau 20 gadu garumā ir veikts, lai koptu latviešu valodu mūsdienu digitālajā laikmetā. Ikviens var rūpēties par latviešu valodas pareizrakstību un gramatiku, lietojot Latvijā populārāko datorprogrammu Tildes Birojs, kā arī izmantot Tildes tulkošanas tehnoloģijas un mobilās aplikācijas. Šobrīd Tildes Inovāciju laboratorija pēta un attīsta runas atpazīšanas tehnoloģijas. Tikko klajā laists eiro-latu valūtas konvertētājs mobilajām ierīcēm vārdā Ēriks, kas piedāvā konvertēt latus un eiro, tos vienkārši ierunājot.

 

Pasākuma norises vieta: Rīgas IT Demo centrs, Valdemāra iela 21, 2.stāvs (Valdemāra centrs iepretim Aizsardzības ministrijai), Rīga.

 

Pasākums norises laiks: sestdiena, 18. janvāris, no plkst. 12.00 līdz 17.00.

 

Rīgas IT Demo centrs ir Latvijas informācijas tehnoloģiju nozares sasniegumu demonstrēšanas platforma – vieta, kur apskatāmi, iepazīstami un izmēģināmi visjaunākie Latvijas IT klastera biedroganizāciju izstrādātie risinājumi. Rīgas IT Demo centrs regulāri uzņem ārvalstu uzņēmēju un mediju delegācijas, kā arī Latvijas augstskolu studentu un skolēnu grupas.

 

Ikdienā Rīgas IT Demo centrs ir pieejams apmeklētājiem, iepriekš piesakoties pa e-pastu: katrin.gulbis@itbaltic.com vai tālr. 26180773.