Festivāls “FIAMP 2012” (starptautisks audio-vizuālais un multimediju festivāls) norisinās jau vairākus gadus un to organizē AVICOM (Muzeju starptautiskā audio-vizuālā komiteja).

 

Festivāls ir prestižs pasākums multimediju jomā ar specializāciju kultūras mantojuma saglabāšanā un izplatīšanā. Šā festivāla konkursā piedalās uzņēmumi no visas pasaules un tajā ir ļoti augstas prasības darbu kvalitātei.

 
Rīgas Kino muzejs uzticēja “Dd studio” izstrādāt ekspozīcijas “Kino skapis” digitālās programmas. Ekspozīcija “Kino skapis” apkopo informāciju par Latvijas kino vēstures būtiskākajām tēmām, personībām un tendencēm no kino pirmsākumiem līdz mūsdienām. Ekspozīcija apskata sešas tēmas – Latvijas un pasaules laika lineāls, Latvijas kino pirmsākumi, Rīgas poētiskā dokumentālā kino skola, animācija, kino tapšana padomju laikā un kinozvaigznes. Ekspozīcijā daudzslāņaini sadarbojas teksts, attēli, filmu fragmenti un audiomateriāli. Jau šoruden digitālā ekspozīcija būs apskatāma Rīgas Kino muzejā.

 

Starptautiskajā konkursā no Latvijas tika iesniegta tieši programma “Animācija”, kas arī guva atzinību, iegūstot sudraba balvu vienā no deviņām “FIAMP 2012” kategorijām “Interaktīvā multimediju māksla”. Zelta balvu šajā kategorijā ieguva McCord Museum (Kanāda).

 

AVICOM prezidente un žūrijas locekle Manon Blanchette atklāja, kādēļ tieši “Animācija” ieguva balvu “Mūs vienkārši savaldzināja šī interaktīvā programma, tā ir tik dzīvespriecīga, tā burtiski ievelk, humora pilna, kvalitatīva un augstvērtīgas mākslas paraugs”. Šī digitālās ekspozīcijas sadaļa iepazīstina ar spilgtākajiem latviešu animatoriem. Lai piesaistītu bērnus un jauniešus ir radīta interaktīva spēle, kuras laikā ir jāizveido leļļu orķestris un pašam jārada muzikāla kompozīcija. Ar šo spēli labprāt aizraujas arī cienījama vecuma ļaudis.

“Dd studio” radošais direktors Jānis Mitrēvics, atgriežoties no apbalvošanas ceremonijas, kas notika Monreālā, secinājis “šī mums jau ir ceturtā godalga šajā nozīmīgajā festivālā, kas nozīmē, ka esam novērtēti, darbi ir kvalitatīvi, un mēs radām augstvērtīgus produktus. Žūrija katru reizi mainās, bet atzinību mēs gūstam atkal un atkal. Tas norāda, ka ejam pareizo ceļu, kā arī ļauj salīdzināt sevi ar citiem laureātiem, tendencēm un novitātēm nozarē.”

 

Laureātu vidū šogad ir arī National Palace Museum (Taivāna), Musee de l’Air et de l’Espace (Francija), Musee du quai Branly (Francija), Mc Cord Museum (Kanāda), Musee de la civilisation (Kanāda) un citi laureāti no Vācijas, Portugāles, Spānijas un Itālijas.
 
Digitālās programmas “Animācija” autori: radošais direktors Jānis Mitrēvics, producents Dāvids Mitrēvics, projekta vadītāja Sanita Kossoviča, projekta vadītājas asistente Indra Krastiņa, mākslinieks, koncepcijas autors Reinis Dzudzilo, programmētājs Krists Poreiters, mūzikas autors Jēkabs Nīmanis, teksta autore Ieva Viese. 

Ekspozīcijas “Kino skapis” satura koncepcijas autores: Agnese Zeltiņa, Dita Rietuma, Elīna Reitere, Ilze Gailīte-Holmberga, Zane Balčus. 
 

Projektu finansēja ERAF. 
 
Papildu informācija izziņai

AVICOM mājas lapa: http://network.icom.museum/avicom/fiamp-festival/winners-1996-2012/L/10/

Ieskats Rīgas Kino muzeja digitālajā ekspozīcijā: http://www.dd.lv/lv/darbi/multimediju-programmas-un-speles/digitala-ekspozicija-un-majas-lapa