Svinīgajā pasākumā piedalījās arī Polijas Republikas prezidents Broņislavs Komorovskis, kurš savā uzrunā pateicās Latvijai par to kultūras mantojumu, kas pēc II Pasaules kara atgriezts Polijai, uzsverot, ka kultūras mantojuma nodošana tām valstīm, kurām tas reiz piederējis ir zināma kārtības ieviešana ne tikai kultūrā, bet arī valstu attiecībās, kas ir apsveicams un uzteicams solis.

Latvijai tika nodots Hansa Meiera (Hans Meyer) 1596. gadā darināto vēlīnās renesanses septiņu žuburu bronzas svečturis, kas paredzēts Svētā Pētera luterāņu baznīcai Rīgā un Tobiasa Heintzes (Tobiasz Heintze), Kurzemes hercogistes galma galdnieka, 1617. gadā darinātu inkrustēto ozolkoka lasāmpults no Jelgavas Svētās Trīsvienības luterāņu baznīcas.

“Man ir patiess gods šodien piedalīties šajā vēsturiskajā notikumā, kad Polija Latvijai atgriež divus izcilus mākslas priekšmetus, kas kopš Otrā pasaules kara bija zuduši Latvijai. Šīs dienas pasākums ir izcils apliecinājums Latvijas un Polijas draudzīgajām attiecībām. Tās var raksturot kā konstruktīvas un dinamiskas visās jomās, bet šodien jo īpaši vēlos izcelt veiksmīgo kultūras dialogu,” svinīgajā ceremonijā uzsvēra Valsts prezidents.

Andris Bērziņš apliecināja augstu novērtējumu to cilvēku, institūciju un organizāciju darbam un rūpēm, kas šo ilgo gadu laikā neļāva šīm unikālajām vēsturiskajām mākslas vērtībām aiziet bojā.