Grāmatas autore, Margaritas Stārastes meita, Lilita Klinkerte apkopojusi līdz šim nepublicētas Margaritas Stārastes vēstules, kā arī savas pārdomas un tuvinieku atmiņas. Aizraujoši ir lasīt Margaritas Stārastes vēstules, kas rakstītas daudzu gadu garumā viņas mūža mīlestībai – Gerritam Bordeveikam. Un tās bieži vien nav nekādas „saldās”, mīlestības jūtu pārņemtas rindas. Šajā grāmatā sastopam citu Margaritu – pretrunīgu, neviendabīgu personību, pretēji latviešu apziņā nereti iztēlotajai mīļajai, slavenajai „pasaku māmiņai”. Daļa vēstuļu ir tiešām pikantas, intriģējošas tā laika atspoguļotājas.

 

Apspriežot grāmatu, izvērtās vētrainas diskusijas par to, cik ētiski tik atklāti runāt par atsvešinātību un mīlestības trūkumu attiecībās ar savu māti. Izskanēja domas, ka autore nav pārvarējusi aizvainojumu un palikusi pusaudzes maksimālisma stadijā. Daži teica, ka “viena pagale nedeg”’.

 

Visi bija vienisprāt, ka Margarita Stāraste katrā ziņā ir ļoti liela personība latviešu kultūrā un nozīmīgs ir viņas devums kā bērnu grāmatu ilustratorei.

 

Vai šī grāmata atklāj jaunas šķautnes un sniedz dziļāku ieskatu Margaritas Stārastes personībā, nekā tas bijis lasāms līdz šim māksliniecei veltītajās grāmatās – tas jāizvērtē katram lasītājam.

 

       Klubiņa nākamā tikšanās reize – 10.aprīlī  plkst. 11.00 Baložu bibliotēkā,

apspriedīsim Lilianas Lunginas grāmatu “Parindenis”.