Saldējums ir viens no ēdieniem, ar kuriem mums ir īpaši emocionālas attiecības, tāpēc arī stāsts par saldējumu vai tā rašanās vēsturi nekad nebūs tikai sausa kādas piensaimniecības nozares vēsture vai sastāvdaļu analīze. Dr. philol. Ilzes Spergas stāsts vēsta par saldējuma ceļu Viļānos, kur 90. gados 3 gadu laikā nonākušas ap 100 dažādu šķirņu un ražotāju saldējumu. Šajā laikā sakrātās saldējumu etiķetes viņa nolēmusi uzdāvināt LNB. Etiķetes varēsim aplūkot arī elektroniski, jo tās jau iekļautas LNB digitālajā kolekcijā “Zudusī Latvija”.

 

Būs iespēja arī dzirdēt un redzēt, kā saldējummīļiem veicies 3 konkursos par saldējuma tēmu, kas tapuši LNB sadarbībā ar “Laima” saldējumu, Foto Kvartālu, Ideju Forumu, grāmatu un dizaina veikalu Lukabuka, Jāņa Rozes grāmatnīcu un Ideju Akadēmiju. 

 

Stāstu par saldējumu Latvijas Nacionālās bibliotēkas materiālu kontekstā piedāvās LNB pārstāve Anda Baklāne, kura veikusi pētījumu par šo tēmu: “Kā pienāk vasara, tā avīzēs raksta par peldēšanos un saldējumu – īpaši karstās vasarās. 1939. g. laikraksti kopš jūnija vidus ziņo, ka saldējuma un leduskrema patēriņš esot tik liels, ka visus pieprasījumus neesot iespējams apmierināt. Kronvalda dārza paviljona apmeklētāju skaits ir dubultojies. Jūrmalā “ēd saldējumu, kur un kā var” – vairāk par tonnu dienā.”

 

Savukārt, “Laima” mārketinga vadītāja Dace Kokina atklās, kādu saldējumu cilvēki grib ēst šodien un vai ir reāli izgatavot nacionālo saldējumu. Ieskatīsimies nacionālā saldējuma recepšu sējumā, kas radīts Ideju Akadēmijas spēlē, lai uzzinātu, kādam darbam tuvākā laikā pievērsīsies “Laima”. Pasākuma noslēgumā būs iespēja dzirdēt 3 stāstus par 3 jauniem saldējumiem “Serenāde”, “Vāverīte” un “Laima”, kā arī pašiem nobaudīt tos un pārliecināties par jauno saldējumu īpašībām.

 

Laipni aicināti visi interesenti.