Režisors Ivars Tontegode ir pārliecināts, ka “dzimta vienmēr ir bijusi kā cietais disks, kurā ierakstīts jau noietais ceļš un kurā jāorientējas.” Citiem vārdiem sakot, “dzimtā vienmēr atradīsies vectēvs, vecmāte vai onkulis, kurš tev pastāstīs par savu dzīves pieredzi, pateiks, uz kura grābekļa vairs nekāpt.”

Sarunāsimies un noskaidrosim, kas ir kuršu ķoniņi, kā viņi dzīvo šodien un kas viņu pieredzē ir vērtīgākais.

 

Pasākuma dalībniekus sagaida gan vispārīgs ieskats kuršu ķoniņu vēsturē un ekspedīciju pieredze, gan personiski dzimtu pēcteču stāstījumi. Par personiskām var uzskatīt arī demogrāfa, folklorista, Vidiņu un Peniķu dzimtu pēcteča Ilmāra Meža sagatavotās dziesmas. Viena no tām ir minēta žurnālista Jaņa Vidiņa (1862-1921) ģimnāzista piezīmēs un pierakstīta Ķoniņciemā ap 1880.gadu. Programmā iekļautas arī dziesmas dziesmu kopas “Meytis” izpildījumā.

 

Sadarbībā ar “TV Skrunda” apmeklētājiem būs iespēja noskatīties filmu sērijā “Piezīmes uz albuma malām” iekļauto stāstu par kuršu ķoniņu dzimtu pēctečiem.

 

Atgādinām, ka līdz 2012. gada 29. septembrim LNB Izstāžu zālē apskatāma izstāde “Kuršu ķoniņi”, kas veidota kā ieskats kuršu ķoniņu kultūrvēsturiskajā mantojumā, izstādot gan LNB krājumā esošos vērtīgākos pētījumus un periodisko izdevumu rakstus, gan Kuldīgas Novada muzeja krājumā un privātpersonu dzimtas arhīvos glabātās unikālās materiālās un dokumentālās liecības – fotogrāfijas, dokumentus, sadzīves priekšmetus un lietišķās mākslas darinājumus.