2014. gada 11. jūnijā plkst. 10.00 Gētes institūtā Rīgā (Torņa ielā 1 (ieeja no Klostera ielas)) notiks konference “Par digitālo fiziskajā – bibliotēka kā saskarne”.

Līdz ar tehnoloģiju straujo attīstību bibliotēkas sastopas ar jauniem izaicinājumiem. Digitalizācijas process maina informācijas meklētāju ieradumus un bibliotēkas jau sen dara ko vairāk nekā tikai uzglabā grāmatas.

Jauno attīstības tendenču rezultātā arvien pieaug bibliotēkas loma kā tikšanās un mācību vieta un līdz ar elektronisko materiālu izplatību tā kļūst par reālās un virtuālās telpas saskarsmes vietu. Kā bibliotēkām attaisnot lietotāju gaidas? Kā fiziskajā telpā padarīt redzamus digitālos materiālus un pakalpojumus? Šiem jautājumiem būs veltīta konference “Par digitālo fiziskajā – bibliotēka kā saskarne”.

I Daļa: e-learning

Konferences pirmajā daļā Hamburgas pilsētas bibliotēkas tīmekļa vietnes un eService vadītājs Svens Instinske stāstīs par to, kā bibliotēka ar savu e-learning koncepciju reaģē uz jaunajām lietotāju prasībām un kā izlēma klasiskos un jaunos pakalpojumus pārnest un attīstīt digitālajā vidē. Hamburgas pilsētas bibliotēka ar savu e-learning pilotprojektu ieņem celmlauža lomu Vācijā un ir būtisks attīstības dzinulis e-learning piedāvājumu attīstībai Vācijas publiskajās bibliotēkās.

II Daļa: Absentia in Praesentia?

Konferences otrajā daļā Berlīnes Valsts bibliotēkas – Preußischer Kulturbesitz fonda attīstības referente Janīna Tauberte runās par digitālo materiālu redzamības palielināšanu bibliotēkas fiziskajā telpā. Aplūkojot piemērus no Vācijas bibliotēkām, sākot no QR kodu pielietošanas līdz skārienjūtīgiem digitālo materiālu prezentācijas kioskiem, referente iepazīstinās ar aktuālajām elektronisko mediju “saredzamības” palielināšanas stratēģijām. Viņas maģistra darbs par līdzīgu tēmu “Absentia in Praesentia?” 2013. gadā tika apbalvots ar b.i.t. online inovācijas balvu.

Īsreferāti no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas pārstāvju īsreferāti papildinās vācu referentu aplūkotās tēmas. Viļņas Universitātes bibliotēkas direktore Irena Krivienė stāstīs par universitātes bibliotēkas jauno ēku kā mācību vietu. Igaunijas Nacionālās bibliotēkas Digitālās nodaļas eksperte Ille Laoss iepazīstinās ar digitālā arhīva DIGAR vizualizāciju fiziskajā telpā. Latvijas bibliotēku eksperts sniegs ieskatu šo jomu jaunākajās tendencēs Latvijā.

Programma

“E-learning koncepcijas bibliotēkās” – Svens Instinske, Hamburgas pilsētas bibliotēka, tīmekļa vietnes un eService vadītājs.

“Digitālo fondu prezentācija bibliotēkā” – Janīna Tauberte, “Berlīnes Valsts bibliotēkas – Prūsijas kultūras mantojums” fonda attīstības referente.

“Elektroniskie pakalpojumi – Viļņas Universitātes bibliotēkas zinātniskās informācijas un komunikācijas centrs kā mācību vieta” – Irena Krivienė, Viļņas Universitātes bibliotēkas direktore.

“DIGAR – Igaunijas Nacionālās bibliotēkas digitālais arhīvs reālajā vidē: problēmas un iespējas. Jeb otrādi: vai problēmas ir apslēptas iespējas?” – Ille Laoss, Igaunijas Nacionālās bibliotēkas Digitālās nodaļas eksperte.

“Lasīšanas veicināšanas idejas caur informācijas tehnoloģijām un kreatīvām aktivitātēm”
– Jeļena Šapkova, Latgales Centrālās bibliotēkas direktore.

 
 
Lūdzam pieteikt savu dalību konferencē līdz 2014. gada 2. jūnijam, aizpildot pieteikuma anketu!

 
Pieteikuma anketa

 

Konference tiek organizēta sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku