Tiešsaistes izglītojošo semināru cikls bija paredzēts mazajiem un vidējiem lauksaimniekiem un lauku uzņēmējiem, un to rīkoja Klintaines pagasta bibliotēkas vadītāja Alita Kluša sadarbībā ar Latvijas Lauku konsultāciju centra tālākizglītības nodaļas speciālistiem. Finansējumu šim projektam Klintaines bibliotēka ieguva, uzvarot starptautiskās bezpeļņas organizācijas “Elektroniskās publikācijas bibliotēkām” konkursā.

 

Kopumā notika astoņi tiešsaistes semināri no šīgada aprīļa līdz oktobra beigām. Tajos varēja iesaistīties, pieslēdzoties interneta tiešraidei no bibliotēkas vai jebkura cita datora. Semināros lauksaimniekiem bija iespēja uzzināt par daudzām aktuālām tēmām — nodokļiem, bioloģisko saimniekošanu, augļudārzu kopšanu un citām, kuras izklāstīja pieredzējuši eksperti. Pēc tam elektroniski vai zvanot varēja uzdot jautājumus.

 

“Uzrunāju cilvēkus iesaistīties šajā projektā, un atsaucība bija. Seminārus noskatījušies 65 Pļaviņu novada cilvēki. Bija tēmas, kas cilvēkus saistīja vairāk, citas mazāk, tomēr vidēji astoņi cilvēki ik reizi pieslēdzās semināram. Vislielākā interese bija par nodokļu jautājumiem. Katru šo semināru var noskatīties arī atkārtoti, jo visi ir ierakstīti,” stāsta Klintaines bibliotēkas vadītāja Alita Kluša.

 

Izvērtēšanas pasākumā ar Pļaviņu novada lauksaimniekiem tikās projekta ietekmes novērtēšanas vadītāja Kristīne Pabērza un komunikāciju vadītāja Sandra Vīgante. Viešņas ar interesi uzklausīja, kas cilvēkiem paticis šajos semināros un kāda varētu būt turpmākā sadarbība ar bibliotēkām, lai šo pieredzi varētu izmantot arī citi. Visi atzina, ka viņus vairāk interesē praktiskās lietas un iesākto noteikti varētu turpināt.

 

Dalībnieku viedokļi:

 

Līga Rudzīte no Aiviekstes pagasta

— Apkārtnes lauksaimniekiem ir paveicies ar Klintaines bibliotēkas vadītāju. Informācijas ir daudz, bet bieži vien tā ir pārāk sarežģīta. Tāpēc svarīgi, lai ir cilvēks, kurš palīdz tajā orientēties.

Mārtiņš Kārkls no Klintaines

— Vērtīgi ir seminārā ne tikai uzzināt kaut ko jaunu, bet arī satikties ar citiem zemniekiem, jo ikdienā tas izdodas reti. Mūsu vienotāja un pamudinātāja darboties ir Alita, kura pati daudz mācās un savas zināšanas nodod citiem.

Mārīte Ramata, klintainiete

— Šis projekts palīdzēja arī labāk apgūt datorprasmi.

Ļoti noderēja seminārs par nodokļiem, jo šajā jomā izmaiņu ir daudz. Interesanta ir arī citu pieredze.