Abi notikumi iezīmē pagātnes un tagadnes, kultūrvēstures un digitālās pasaules krustošanos mūsdienīgā interpretācijā.


Matīss Siliņš (1861 – 1942) ir pirmais latviešu kartogrāfs, kas sastādījis un izdevis kartes latviešu valodā. Viņš uzmanību pievērsis ne tikai lielajiem ģeogrāfiski nozīmīgajiem objektiem, bet arī detaļām – kartēs uzrādīti gan lauku ceļi un mazpazīstama vietas, gan arī mācītājmuižas, fabrikas, pasta stacijas, krogi un citi objekti. Ar patiesu vēlmi un rūpēm par kultūrvēstures vērtību saglabāšanu Matīss Siliņš apbraukājis visu Latviju, vācot etnogrāfiskos materiālus; vēlāk tie izstādīti Valsts Vēstures muzejā (tagad – Latvijas Nacionālais Vēstures muzejs). No 1924. līdz 1934. gadam viņš arī bijis šā muzeja direktors. Matīss Siliņš savulaik ir bijis „Konversācijas vārdnīcas” ģeogrāfijas nozares redaktors. Par ieguldījumu Latvijas kultūras vērtību saglabāšanā Matīss Siliņš 1926. gadā saņem Triju Zvaigžņu ordeni.

 

Savukārt EuropeanaTravel projekts iezīmē mūsdienīgu pieeju kartēm digitālajā laikmetā.  

Tas ir viens no Europeana kopas projektiem programmas eContentplus ietvaros, kura mērķis ir dažādu kultūras mantojuma institūciju – Eiropas bibliotēku, arhīvu un muzeju materiālu digitalizācija un piegāde Eiropas digitālajai bibliotēkai Europeana.

           

LNB projektā EuropeanaTravel piedalās kā satura piegādātājs ar digitālo kolekciju Ceļi tuvi, ceļi tāli…. Tajā ietvertas 200 kartes un 74 grāmatas (apmēram 5000 lpp.) no LNB krājuma, kas tematiski saistītas ar ceļiem, ceļošanu un tūrismu (kolekcijā skatāmas arī Matīsa Siliņa kartes). Tādējādi pētniekiem, studentiem, skolotājiem un citiem interesentiem tiek piedāvāta jauna dimensija mācībām, biznesam, sociālajiem tīmekļiem un brīvā laika pavadīšanai. 

 

Izstāde par Matīsu Siliņu un projektu būs skatāma līdz 2011. gada 11. jūnijam.