“Kad akcija bija tikko sākusies un bijām izziņojuši par iespēju nest makulatūru uz bibliotēku, sākumā iedzīvotāji nesa mazākus, pēc tam jau lielākus maisiņus, bet tad jau sāka vest makulatūru pilnām mašīnām. Pavisam drīz jau makulatūras bibliotēkās bija tik daudz, ka zvanījām un aicinājām šoferi no Līgatnes papīrfabrikas braukt tai pakaļ,” par akcijas norisi stāsta JZB direktores vietniece Dzintra Punga.

Kopā četru akcijas norises mēnešu laikā šoferis no Līgatnes uz Jelgavas bibliotēkām brauca četras reizes un kopumā uz Līgatni aizveda 9700 kilogramus Jelgavas iedzīvotāju savāktas makulatūras. “Turpat 10 tonnas makulatūras, tas taču ir ļoti daudz! Esam ļoti priecīgi par tik veiksmīgu rezultātu,” teic Dz.Punga.

Pasākumā piedalījās un savu skatījumu par atkritumu pārstrādes nozīmīgumu sniedza arī “Zemgales EKO” pārstāve Evija Vaivode. Viņa aicina iedzīvotājus būt aktīviem un piedalīties arī citās līdzīgās akcijās, kas notiek Jelgavā, jo katra šāda akcija tuvina mūs izpratnei par atkritumu šķirošanas nepieciešamību un arī tīrākai videi.

Latvijā atkritumu pārstrādes kultūra vēl nav tik attīstījusies, kā, piemēram, Francijā, kur šķirots tiek gandrīz viss un pēc šķirošanas atkritumu vairs gandrīz nepaliek, viss tiek pārstrādāts un izmantots vēlreiz. “Viss, ko mēs nevaram pārstrādāt, nonāk atkritumu poligonā, tāpēc ir svarīgi šķirot pēc iespējas vairāk vismaz visu to, ko mēs šeit, Latvijā, varam izmantot otrreizējai pārstrādei,” pārliecināta ir E.Vaivode.

Kopā četrus mēnešus vācot makulatūru un nododot to Līgatnes papīrfabrikā jauna papīra ražošanai, Jelgavas Zinātniskajā bibliotēkā kopā ar tās filiālbibliotēkām tika savākti 9700 kg makulatūras. Zinātniskā bibliotēka tika atzīta par aktīvāko bibliotēku Zemgales reģionā un balvā saņēma fotoaparātu, kliņģeri, kā arī 48,5 kilogramus jauna papīra – 2,5 kilogramus par katriem nodotajiem 500 kilogramiem makulatūras.