Katram māksliniekam ir savi iedvesmas avoti, kuri rosina kaut ko īpaši izcelt un pacelt pāri ikdienišķajam. Māsām Madarai un Bārbalai radošumu ir veicinājusi daba, dabasskati, tāpēc arī izstādes nosaukums – “Starp Debesīm un Zemi”.

Izstādē apskatāmie Bārbalas Gulbes stikla darbi ir veidoti apstrādājot stiklu dažādās tehnikās. Darbu iedvesmas avots ir Latvijas daba un stilistiski tie ir kā ainavas sastindzinātas skulpturālos stikla objektos vai foto.

Bārbala Gulbe: “Tehnikas, kuras izmantoju strādājot, ir krāsnī termosakausēts lokšņu stikls, kas pēc tam tiek apstrādāts to formējot krāsnī. Šobrīd man aktuāli ir izmantot jaunās tehnoloģiskās iespējas, piemēram, stikla objektiem pievienoju fotogrāfijas. Materiāla- stikla iluzorā caurspīdība ļauj realizēt objektus, kuru iedvesmas avots ir reālā apkārtējā pasaule, pilna mirklīgu noskaņu. Pasaule, kas redzama un uztverama kļūst caur mūsu cilvēciskajiem sensoriem- sajūtām un emocijām. Sajūtas piešķir ikvienam piedzīvotajam brīdim emocionālo spriedzi un iespējams pat jēgu eksistencei.”

Madaras Gulbis gleznu rokrakstu varētu dēvēt par lirisko abstrakcionismu, ar personisko pārdzīvojumu, subjektīvām izjūtām un intuīciju, glezniecībā materializējot savas sajūtas. Viņas iedvesmas avots ir daba – debesis, jūra, saule, kalni, zeme… Gleznotāja savos darbos stilizē atpazīstamus dabas elementus – kokus, sauli, mākoņus, ūdeni, tos vispārinot līdz to būtībai: gaišumam, plašumam, spožumam, zaļumam.

Māksliniece vispārina konkrētas lietas, lazējoši klājot tīras krāsas lielos laukumos, ar maigām pārejām sapludinot tos. Katrai gleznai pēc būtības māksliniece izvēlas divas trīs pamatkrāsas. Košie toņi, ekspresionistiskie krāsu klājumi, maigi sapludinātās krāsu pārejas ir tas, kas raksturo Madaras Gulbis glezniecību. No gleznām vienlaikus strāvo gan vitalitāte, enerģija un dzīvesprieks, kas spēj pozitīvi uzlādē skatītāju, gan radīt meditatīvas noskaņas.

Izstāde Pārventas bibliotēkā būs apskatāma līdz 19. maijam.