Ceļojumi ir viena no mūsu zinātkāres radošajām izpausmēm.

Ceļojumi maina ne tikai ikdienas darbību ritmu. Tie piešķir citu jēgu un paplašina ikdienas vērtības izjūtu, jo mēs uzņemamies kādu citu pienākumu paši pret sevi – ieraudzīt neparasto.

Fotogrāfija šai nodarbei ir labs palīgs, jo tā palīdz izvēlēties no pārsteigumu rindas pašu spilgtāko.

Lai arī ceļojuma izvēle un tā vizuālo iespaidu pieraksti ir intīma nodarbe, cilvēku saskarsmes ierašas kādu daļu no personīgo attēlu dienasgrāmatas parasti izceļ uz publiskās apskates laukuma. Tieši šī īpatnība veido tos daudzos tiltus no indivīda subjektīvās garīgās telpas uz sabiedrisko. Arī tā mēs katrs ar savu pienesumu  piedalāmies kultūras veidošanā.

Šī atziņa motivēja nodibinājuma “FotoForma” radošo grupu iesaistīt atšķirīgu spēju un iemaņu autorus Eiropas vizuālā tulkojuma projektā. Mēs aicinājām pārskatīt ceļojumu piezīmju attēlus un palīdzējām atšķirt tos, kas radušies kāda vērīgāka skatiena rezultātā.  Personisko arhīvu revīzijas rezultāti rosināja 2010. gadā sagatavot pirmo ceļojošo fotogrāfu darbu izstādi Latvijas Nacionālajā  bibliotēkā.

Ideja ieguvusi procesa patstāvību un 2012. gadā ir sakārtota trešā projekta “Zemes apmeklējums” izstāde. Tā turpina centienu šķietami labi pazīstamajā Eiropā atrast atšķirīgus kultūras studiju kompetences aspektus.

Lielbritānija ir šī gada kultūras teritorija, kuras pazīstamo un ne tik pazīstamo izpausmju vērojumus turpinām ieguldīt vizuālo ceļojumu depozītā.

Projekta kurators:
Vilnis Auziņš