Pārvietojamā izstāde – ekspozīcija “Nacionālā pretošanās kustība II pasaules kara noslēgumā Kurzemē” izveidota pateicoties Hipotēku bankas atbalstam un Rubeņa fonda līdzfinansējumam. Izstāde vēsta par notikumiem, kas norisinājās Ugāles, Usmas, Rendas un Zlēku pagastos 1944. gada rudenī. No 1944. gada 14. novembra līdz 9. decembrim šeit notika sīvas kaujas starp vācu 16. armijas daļām, SD un SS vienībām un kureliešu vienības atsevišķo bataljonu, ko komandēja leitnants Roberts Rubenis.

 

Rubeņa bataljons, labi bruņota un organizēta militāra vienība, vairāk kā 600 vīru, kas apzinājās sevi esam ārpus abām naidīgajām okupācijas varām kā nacionāls spēks, pēc vācu pavēles nenolika ieročus, bet Ugāles mežos izveidoja četras latviešu rotas, kuras cerēja sagaidīt kara beigas kā Latvijas armija. Viņu izcīnītā kauja ir plašākā un ilgstošākā visā Latvijas nacionālās pretestības kustības vēsturē. Ugāles pusē uzskata, ka vēstures grāmatas par šī bataljona puišiem nepiedodami klusē, tāpēc varonīgo vīru atcerei izveidots Rubeņa fonds un leitnanta Roberta Rubeņa bataljona muzejs Ugālē, kurā iespējams ne vien aplūkot dažādas ar karadarbību saistītas lietas, ieročus, lodes, ķiveres, un iepazīties ar leitnanta Roberta Rubeņa dzīves gājumu, bet arī noskatīties video materiālus.

 

Izstādes atklāšanā piedalīsies Rubeņa fonda vadītājs un muzeja veidotājs Andrejs Ķeizars.

 

Izstāde “Nacionālā pretošanās kustība II pasaules kara noslēgumā Kurzemē” Galvenajā bibliotēkā būs apskatāma līdz 31. janvārim.