Jaunajā, apvienotajā 51./52. numurā lasiet:

• “No Johana Gūtenberga Bībeles līdz e-grāmatai” — grāmatzinātnes studiju valdzinājums Maincas Grāmatzinātnes institūtā Johana Gūtenberga universitātē 2010.gadā piesaistījis rekordlielu studētgribētāju skaitu. Intervijā ar institūta maģistranti Katarīnu Baumani par grāmatām, studijām un studentu dzīvi Maincā.

• “Mediji un grāmatniecība tehnoloģiju globalizācijas procesos” — digitālā nākotne šķiet daudzsološa, taču vai tajā izdzīvos mazo nāciju valodas, mediji un grāmatniecība?

• “Bibliotēkas rada nākotni, balstoties kultūras mantojumā” — negaidīti atklājumi Latvijas grāmatniecībā; Latvijas bibliotēku kolekciju pērles un mirušie krājumi; vai vienlaidus digitalizācija glābs no pētniecības panīkuma bibliotēku nozarē?

• “Bibliotēkas tēla konstrukcijas Latvijas plašsaziņas medijos” — sabiedrības priekšstatus par bibliotēkām lielā mērā veido plašsaziņas mediji. Kāds ir mediju konstruētais Latvijas bibliotēku tēls? Vai tas objektīvi atspoguļo realitāti?

• “Ieskats bibliotēkas pakalpojumu vērtēšanas sistēmās” — sen pagājis laiks, kad tika uzskatīts: bibliotēku pakalpojumu kvalitāte ir pārāk abstrakts jēdziens, lai būtu izmērāms. Pasaulē populārā pakalpojumu kvalitātes vērtēšanas metodika — SERVQUAL, kas 2000.gadā īpaši pielāgota bibliotēku specifikai, izveidojot LibQUAL+, ļauj ne tikai izvērtēt bibliotēku darba efektivitāti, bet arī precīzi noteikt to darbības prioritātes un racionāli izmantot ierobežotos resursus.

• “IFLA Bibliotēku statistikas manifests” — bibliotēku statistikas dati izmantojumi daudz plašāk, nekā līdz šim ierasts. Jo īpaši nozīmīgi tie ir investīciju un produktivitātes izvērtēšanā, stratēģiskajā plānošanā un bibliotēku pakalpojumu popularizēšanā politikas veidotājiem, finansētājiem un sabiedrībai.

• “Bibliotēka bez robežām” — apvienoto augstskolu un publisko bibliotēku aktualitātes gadskārtējā Baltijas un Ziemeļvalstu apvienoto bibliotēku apvienības CombiLib starptautiskajā konferencē.

• “Brīva piekļuve zināšanām” — IFLA Pasaules ziņojums par intelektuālo brīvību pasaulē 2009.gadā liek izdarīt skaudru secinājumu: 109 no 122 valstīm, kas piedalījušās 2009.gada pētījumā, konstatēti intelektuālās brīvības pārkāpumi.

• “Sadarbība — Turcijas bibliotēku attīstības virzītājspēks” — izcilākās Stambulas bibliotēkas, atklājumi, pārsteigumi un atziņas senu leģendu apvītajā metropolē.

• Ārzemju bibliotēku notikumi: Lielbritānijā pēta, kā apturēt bibliotēku apmeklētības lejupslīdi un saglabāt bibliotēku pakalpojumu kvalitāti samazinātā finansējuma apstākļos; Mjanmas valdība pārdod izsolē Nacionālās bibliotēkas ēku; Turkmenistānas Republikas jaunais prezidents devis atļauju atkalatvērt valstī 2005.gadā slēgtās bibliotēkas; Spānijas Nacionālās bibliotēkas direktore atkāpusies no amata, protestējot pret viņas vadītās institūcijas budžeta samazinājumu par 15%; Lielbritānijas Mediju biznesa konsultants, kādreizējais laikraksta The Guardian analītiķis un vairāku mediju koncernu vadošais darbinieks Džims Čisholms apgalvo: iespiesto laikrakstu pastāvēšanu apdraud nevis tiešsaistes informācija, bet gan laikrakstu kvalitātes kritums.

• Nozīmīgāko Latvijas bibliotēku notikumu apskats un vēl daudz citas profesionāli noderīgas informācijas.

 

Žurnāls kopš 2009.gada iznāk elektroniskā formā un ir pieejams LNB mājaslapā.