Viesi kopā ar Brīvprātīgo Brigādi un Rīgas Centra humanitārās vidusskolas skolēniem veica brīvprātīgo darbu, palīdzot Latvijas Neredzīgo bibliotēkas darbinieku ikdienas darba pienākumos, gatavojot taustāmo grāmatu un citus nozīmīgus darbiņus.

 

Rīgas Centra humanitārās vidusskolas skolēniem tā bija lieliska iespēja iejusties bibliotekāra lomā un saprast, vai ir vēlēšanās savu turpmāko karjeru saistīt ar bibliotekāra profesiju, jo brīvprātīgo darbs ir ne tikai iespēja paveikt kaut ko nozīmīgu sabiedrības labā, bet arī iespēja jauniešiem pārliecināties par kādas profesijas piemērotību tieši viņiem. Ints Teterovskis, Daina Jāņkalne un Anna Rozīte kopā ar Brīvprātīgo Brigādi un skolēniem Latvijas Neredzīgo bibliotēkā gatavoja taustāmās jeb braila raksta grāmatas, veidoja dažādas trīsdimensiju objektus, kas palīdz neredzīgiem cilvēkiem izprast apkārtējo vidi un iepazinās ar bibliotēkas darba ikdienu.

 

Žurnāliste Daina Jāņkalne pasākuma dalībniekus aicināja novērtēt, to, ka ir cilvēki, kas vienmēr gatavi nodarboties ar jauniešiem: “Jūs kā brīvprātīgie varat iekļūt tur, kur jūs gribat veidot savu karjeru nākotnē. Jums ir jāizdomā, ko gribat no katras vietas iegūt.” Raidījuma “Kinomānija” vadītāja Anna Rozīte uzsvēra: “Brīvprātīgo darbā ir jānāk un jāvelta savs laiks, resursi un jāapgūst iemaņas. Darbā, ko tu dari, negaidot neko pretī, lielākais ieguvējs esi tu pats. Tas ir svarīgi sev.” Savukārt Ints Teterovskis minēja: “Esmu viennozīmīgi par to, ka brīvprātīgo darbs ir fantastiska iespēja labi pavadīt laiku, tā ir saturīga brīvā laika pavadīšana un iespēja iegūt jaunus draugus. Milzīgs bonuss ir arī tas ka, stājoties darbā, tavā CV ir redzams, ka esi sabiedriski aktīvs. Jums vajag pagaršot visu, kas vien ir apkārt un pēc tam koncentrēties uz to, kas jums patīk. “

 

Pēcpusdienā Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā Brīvprātīgo brigādes dalībnieki dalījās ar dienā gūtajiem iespaidiem ar citiem skolas skolēniem un skolotājiem. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Projektu un sabiedrības integrācijas nodaļas sabiedrības integrācijas projektu vadītāja un biedrības “Brīvprātīgais.lv” valdes locekle Ilze Grīntāle aicināja jauniešus būt aktīviem un rosināt savas idejas un iniciatīvu: “Mēs apzināmies, lai veiktu brīvprātīgo darbu, ir vajadzīgi arī resursi, tāpēc Rīgas domē var iesniegt projektus, aprakstīt ideju un saņemt finansējumu 1000 latu apmērā, lai varētu īstenot šo brīvprātīgo darbu. Lai to izdarītu, jums ir jāiet pie skolas vadības, jāsaka, ka jums ir ideja un jūs gribat, lai skola iesniedz projektu. Nākamā projektu iesniegšana būs janvārī. Ir izveidota arī mājas lapa www.brivpratigais.lv, kur datu bāzē var apskatīties aktuālos piedāvājumus, kur var darboties brīvprātīgi, kā arī pats izveidot savu profilu.”

 

Ints Teterovskis pasākuma viesus aicināja pieteikties brīvprātīgo darbam uz dažādiem projektiem, kas plānojas jau tuvākajā nākotnē: “Brīvprātīgais darbs ir ideāla iespēja pārbaudīt sevi. Mājas lapā www.riga2014.lv var apskatīt visas iespējas, kur iesaistīties. Šobrīd Rīga 2014 jau ir iesaistījušies 600 brīvprātīgie. Nākamgad norisināsies Dziesmu svētki, kur arī varēs iesaistīties brīvprātīgi. Mājas lapā www.apkaimes.lv ir iespēja iegūt noderīgu informāciju. Tuvākajā laikā tiks vēl izsludināti konkursi. 2015. gada beigās vēlos, lai būtu iesaistīti jau 200 000 brīvprātīgie.” Par esošiem un jauniem projektiem stāstīja arī organizācijas “Avantis” pārstāve Dace Zariņa, kura aicināja jauniešus pieteikties brīvprātīgo darbam, sūtot informāciju pa e-pastu: avantis@avantis.lv . Iesaistīties brīvprātīgo darba jauniešus aicināja arī biedrības, radošās apvienības “Trepes” pārstāvji, norādot, ka ir daudz projektu, kur vajadzīga palīdzība.

 

Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Braila raksta nodaļas vadītāja Gunta Bite izteica lielu pateicību jauniešiem par dienā paveikto: “Liels paldies! Darbs bija milzīgs, un tas nebija viegls. Pēc jūsu aizbraukšanas bija gatavas 3 grāmatas. Pateicoties jums, mērķis ir īstenojies, un tiks izdota viena no grāmatām. Bez jums mēs nepaspētu un neizdarītu. Brīvprātīgie bibliotēkā ir nepieciešami, it īpaši, tagad, kad tuvojas bibliotēkas 50 gadu jubileja, Ziemassvētku koncerts un ir vajadzīgi palīgi dekorāciju veidošanā, kā arī grāmatu restaurācijā un citos darbos.”

 

Par Brīvprātīgo Brigādes vizītēm

 

Šo pasākumu laikā kopā ar pavāru Valteru Zirdziņu Valmieras Valsts ģimnāzijas skolēni iejutās pavāru lomā. Līvānu 1.vidusskolas skolēni basketbolista un Ghetto Games organizatora Raimonda Elbakjana vadībā iemēģināja pasākumu organizatora amatu. Vides entuziasts Māris Olte Salaspils Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspils 1.vidusskolas skolēniem mēģināja pietuvināt dabas zinātnieku, botāniskā dārza darbinieku ikdienu. Psihoterapeite Aina Poiša un Liepājas pilsētas 5.vidusskolas skolēni iejutās sociālo darbinieku lomā, palīdzot Sarkanā Krusta ikdienas darbos. Jauno tehnoloģiju eksperts, blogeris Kristaps Skutelis (Krizdabz) Rēzeknē ar Rēzeknes 5. un 6. vidusskolas skolēniem mācīja senioriem apgūt internetu. Žurnālists Uģis Joksts Jēkabpils Valsts ģimnāzijas skolēniem, aptaujājot Jēkabpils iedzīvotājus, palīdzēja iejusties profesijās, kurās nozīmīga ir spēja uzklausīt un apkopot sabiedrības viedokļus, piemēram, sociologs vai žurnālists. Mūziķis, raidījuma SEMs vadītājs Valters Frīdenbergs un raidījuma “Mans mīļais draugs” vadītāja Vita Baļčunaite Rīgas dzīvnieku patversmē “Ulubele” kopā ar Rīgas 13.vidusskolas skolēniem iepazina dzīvnieku kopēju, veterinārārstu darbus. Diriģents, mūzikas festivālu organizators Ints Teterovskis, žurnāliste Daina Jāņkalne un raidījuma “Kinomānija” vadītāja, pasākumu vadītāja Anna Rozīte Latvijas Neredzīgo bibliotēkā kopā ar Rīgas Centra humanitārās vidusskolas skolēniem mēģināja saprast, vai bibliotekāra amats ir saistošs nākotnes karjeras izvēlē.

 

Fotogrāfijas no Brīvprātīgo Brigādes vizītes Latvijas Neredzīgo bibliotēkā var apskatīt šeit:

http://www.draugiem.lv/brivpratigodarbs/gallery/?aid=43820331

 

Informācijai par kampaņu

 

Brīvprātīgo Brigādes vizītes tiek rīkotas Izglītības un zinātnes ministrijas informatīvās kampaņas jauniešiem par brīvprātīgo darba ieguvumiem un iespējām ietvaros. Līdz šī gada beigām notiks dažādi pasākumi un aktivitātes, lai popularizētu brīvprātīgo darbu jauniešu vidū, kā arī informētu par ieguvumiem, iespējām un pieredzi, ko var iegūt veicot brīvprātīgo darbu. Kampaņa noslēgsies ar svētku pasākumu Starptautiskajā brīvprātīgo dienā 5.decembrī. Ikviens interesents interneta vietnē www.draugiem.lv/brivpratigodarbs var sekot līdzi kampaņas norisei, kā arī iegūt informāciju par brīvprātīgo darbu, brīvprātīgo darba veiksmes stāstiem, jaunumiem, ieteikumiem un iespējām iesaistīties brīvprātīgo darbā.

 

Par Intu Teterovski

 

Diriģents, žūrijas loceklis televīzijas šovā “Koru kari”. Piedalījies daudzos starptautiskos konkursos, no kuriem vairākos saņēmis speciālbalvas kā labākais interprets. Ir organizējis ievērojamus mūzikas festivālus un koncertus Latvijā kā, piemēram, Lielo mūzikas balvu, starptautisko kamerkoru festivālu “Rīga dimd” un citus. Šobrīd vada nodibinājuma “Rīga 2014” brīvprātīgo programmu.

 

Par Dainu Jāņkalni

 

Žurnāliste ar plašu pieredzi reportāžu veidošanā, TV producente, bijusi raidījuma “Abi Labi” vadītāja, žurnāla “Una” dibinātāja un bijusi galvenā redaktore. Šobrīd vada LTV 1 raidījumu “Sekotāji”

 

Par Annu Rozīti

 

Bijusi LTV7 jauniešu raidījuma “Sems Summina”, radio Capital FM brīvdienu rītu vadītāja, kā arī daudzu pasākumu organizētāja un vadītāja. Vada raidījumu “Kinomānija”.

 

Papildu informācija:

Diāna Sīmansone

Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta un jaunatnes departamenta direktora vietniece jaunatnes politikas jomā

Tālr.: 67047953,

diana.simansone@izm.gov.lv

 

Informācijai par Brīvprātīgo Brigādes vizītēm:

Ieva Kazaka

Tālr.: 26103038

ieva.kazaka@gmail.com