Preses konferencē par paveiktajām un plānotajām iniciatīvām sabiedrības saliedēšanā plašāk informēs:

• Sarmīte Ēlerte, Ministru prezidenta padomniece nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas jautājumos

• Žaneta Jaunzeme – Grende, kultūras ministre

• Ainārs Dimants, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājs

• Ilze Logina, Rīgas Zolitūdes ģimnāzijas, latviešu valodas un sociālo zinību skolotāja, Sabiedrības integrācijas fonda ģimeņu apmaiņas projekta “Iepazīsti savu kaimiņu!” koordinatore

• Deniss Hanovs, kulturologs, humanitāro zinātņu doktors, raidījuma “Ar smaidu!” eksperts

 

Atbildes uz mediju jautājumiem sniegs arī Latviešu valodas aģentūras (LVA) projektu vadītāja Liene Valdmane un ģimeņu apmaiņas projekta “Iepazīsti savu kaimiņu!” koordinatore Dace Jaundāldere no Ikšķiles vidusskolas. Pasākuma laikā klātesošajiem būs iespēja redzēt fragmentu no raidījuma “Ar smaidu!”. Tas ir stāsts par netradicionālām, oriģinālām metodēm efektīvai valodas apguvei.

 

Preses konference notiks Ministru kabineta bibliotēkā (4.stāvs), plkst.11.30.

18.februārī apritēs gads, kopš Latvijā notika referendums par iespējamo otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

 

Ņemot vērā referenduma rezultātus pēc Ministru prezidenta Valda Dombrovska iniciatīvas sabiedrības saliedētība tika izvirzīta par vienu no valdības prioritātēm, tostarp tika izstrādāts Sabiedrības saliedēšanas plāns, kura īstenošanai atvēlēja vairāk nekā 900 tūkst.latu. Papildu atbalstam sabiedrības saliedēšanai, tostarp pilsoniskās līdzdalības veicināšanai, Latviešu kultūras un izglītības pieejamībai ārvalstīs, diasporas centros, starpkultūru dialoga attīstībai, mazākumtautību atbalstam un citām aktivitātēm – valsts vidēja budžeta ietvarā 2013.-2015. gadam paredzēts finansējums 1,10 mlj.Ls (2013.gadā), 0,76 mlj.Ls (2014.gadā) un 0,78 mlj.Ls (2015.gadā).

 

Starp līdz šim paveiktajām aktivitātēm jāmin intensīvie latviešu valodas kursi Latgales, Rīgas un citos reģionos, kopā apmācot 1851 dalībnieku; bibliotēkām iepirktās grāmatas par Latvijas vēsturi un kultūru, tostarp grāmatas krievu valodā; īstenota lasīšanas veicināšanas programma “Bērnu un jauniešu žūrija”, kurā iesaistījās 576 bibliotēkas un vairāk nekā 17 000 lasītāji, arī mazākumtautību skolēni; paplašināta nacionālā apraide pierobežā un Latvijā kopumā; ieviesta apmaiņas programma latviešu un mazākumtautību bērniem un jauniešiem (līdz šim iesaistījušies 100 skolēni un līdzdarbojušies 633 ģimenes locekļi; īstenota Ārpusskolas pasākumu programma (nometnes, erudīcijas un sporta pasākumi), iesaistot 1704 skolēnus.