Divi vienā

 

Ziedi un grāmatas ir mūžīgas vērtības. Ar puķēm un grāmatām var iepriecināt un dziedināt, tās bagātina un krāšņo mūsu dzīvi. Gan puķes, gan grāmatas allaž izmantotas par interjera priekšmetiem. Tāpat ziedi un grāmatas tiek uzskatītas par vislabāko dāvanu. Vai ir iespējams uzdāvināt tās abas kopā kā vienu vienību? – Ir!

Šādu pakalpojumu piedāvā, piemēram, itāliešu uzņēmums “Gartenkultur”, – dizaineri ņem vecas, utilizācijai paredzētas grāmatas, izgriež tajās caurumu, apstrādā to ar ekoloģisku maisījumu, kura pamatā ir ūdens un no augu valsts produktiem gatavota līme, pēc tam aizpilda šo caurumu ar zemi un iestāda tur augu. Rezultāts ir pilnīgi ekoloģisks un bezgala iedvesmojošs – sk. uzņēmuma tīmekļa vietnē ievietoto fotogaleriju.

 

Mākslas veids vai zīmols

 

Grāmatas kā fiziskas vienības pārveidošanu par mākslas priekšmetu var uzskatīt par atsevišķu mākslas veidu, kas ir populārs visā pasaulē, taču Japānā šis darbības virziens ieguvis zīmola statusu – Honbachi. Tulkojumā no japāņu valodas “honbachi” nozīmē ‘grāmatu pods’. Honbachi zīmols pieder japāņu uzņēmumam “Tokyo Pistol”, kas piedāvā pārdošanā šo dizaina priekšmetu.

2009. gadā Tokijā notika izstāde “Hana to Hon” (“Puķe un grāmata”). Izstādē ar saviem dizaina objektiem piedalījās arī uzņēmuma “Tokyo Pistol” dizaineri. Pēc izstādes viņiem radās ideja, kā puķes un grāmatas izmantot jauna produkta radīšanā. Uzņēmums izmantoja iespēju, ka grāmatas, kas netiek realizētas Tokijas grāmatu tirgū, tiek nodotas utilizācijai. Dizaineri šīm grāmatām izgrieza vidū caurumu un radīja Honbachi – jaunu uzņēmuma produktu ar savu zīmolu. Honbachi ir komplekts, kas sastāv no jau gatavas grāmatas-puķupoda, augsnes maisiņa un auga – klientam atliek augu tikai iestādīt. Uzņēmums piedāvā trīs izmēru komplektus, kas tiek iedalīti pēc grāmatas izmēra: liels (160×220×60 mm), vidējs (160×220×40 mm) un mazs (160×200×30 mm). Turklāt klients var izvēlēties grāmatu ne tikai pēc izmēra, bet arī pēc krāsas un žanra: vārdnīcu, kopoto rakstu sējumu, vēsturisko literatūru u. c. Lai produkts labāk iederētos klienta interjerā, uzņēmuma dizaineri piedāvā grāmatu vizuāli novecināt, tādā veidā radot antikvāra priekšmeta iespaidu.

 

Pašu gatavota grāmata-puķupods

 

Lai gan tas izklausās sarežģīti, šādu interjera priekšmetu vai dāvanu katrs var pagatavot pats. Vajadzīgs: veca, nederīga grāmata, papīra nazis, līme, ūdensnecaurlaidīgs materiāls, piemēram, polietilēna plēve, dzelzs lineāls, istabas augs un zeme.

1. Jāsalīmē grāmatas lapas. To dara, saliekot grāmatu kopā un apsmērējot ar līmi lapu ārmalas. Jāpanāk, lai grāmata turētos kopā kā viens vesels, tas atvieglos iedobes izgriešanas procesu. Vēlams pirmās 2–3 lapas atstāt brīvas un griezt pēdējās. Vislabāk līmēšanu veikt vakarā, lai pa nakti līme paspētu nožūt.

2. Kad līme nožuvusi, var sākt griezt caurumu. Tā lielumu katrs izvēlas pats, taču vēlams katrā grāmatas pusē atstāt 3 cm apmali. Šis ir visdarbietilpīgākais process, jo lapas jāizgriež lēnām un uzmanīgi, pa dažām lapām vienlaikus. Rezultātā tiek iegūta 3,5–4 cm dziļa iedobe.

3. Kad caurums gatavs, tajā ieklāj ūdensnecaurlaidīgu materiālu (vislabāk caurspīdīgu un pēc iespējas biezāku), tā malas pie grāmatas piestiprinot ar līmi. Pāri palikušos galus, kas atrodas ārpus iedobes, vēl neapgriež. Ūdensnecaurlaidīgais materiāls neļaus mitrumam nokļūt grāmatā un to sabojāt. Tirgū pieejams ne mazums ekoloģisku ūdensnecaurlaidīgu materiālu, taču pilnīgi droši izmantojama arī visparastākā polietilēna plēve vai maisiņš. Vēl viena iespēja ir šajā caurumā ievietot atbilstoša izmēra māla puķupodu.

4. Caurumu aizpilda ar zemi un iestāda augu. Ja grāmata ir bieza un iedobe sanākusi pietiekami dziļa, zem augsnes var ieklāt nelielu grants kārtu, kas regulēs pie auga saknēm esošo mitruma daudzumu. Augsnes virskārtu savukārt var noklāt ar sūnām – tas noderēs gan estētiskam noformējumam, gan uzturēs augsnē mitrumu.

5. Tagad beidzot var nogriezt ūdensnecaurlaidīgā materiāla galus.

Tā kā grāmatas-puķupoda tilpums tomēr nav liels, vislabāk tajos jutīsies augi ar mazu sakņu sistēmu, piemēram, sukulenti. Laistīt augus, kas iestādīti grāmatā-puķupodā, ieteicams ar šļirci – iedurot to augsnē. Šādi ūdens nenokļūs uz grāmatas lapām un nekaitēs tām.

Pamācības fotoilustrāciju sk. How To Make Your Own Book Planters for Succulents.