Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja tikties ar profesori Ainu Dālmani.

 

Aina Dālmane dzimusi 1926. gada 8. aprīlī Vidrižos. 1951. gadā viņa pabeidza Rīgas Medicīnas institūta Ārstniecības fakultāti. 1955. gadā Aina Dālmane ieguva medicīnas zinātņu kandidāta grādu un no 1965. gada līdz 1994. gadam bijusi Histoloģijas katedras vadītāja Rīgas Medicīnas institūtā. 1967. gadā Aina Dālmane kļuva par medicīnas zinātņu doktori, 1970. gadā – par profesori.
1992. gadā viņa ieguva habilitētā medicīnas zinātņu doktora grādu. Profesore Aina Dāmane kopš 2002. gada LU Medicīnas fakultātē docējusi histoloģiju un embrioloģiju.

 

Profesore Aina Dālmane devusi nozīmīgu ieguldījumu histoloģijas attīstībā Latvijā, par aktīvo darbību zinātnes jomā viņa ir saņēmusi vairākus apbalvojumus – Triju Zvaigžņu ordeņa Zelta goda zīmi (1997), Jēkaba Prīmaņa balvu (2001), kā arī daudzus goda rakstus un pateicības. Viņa ir arī emeritētā zinātniece (1996) un Latvijas Ārstu biedrības godabiedre (1997).

 

Profesore Aina Dālmane savu pētījumu rezultātus ir publicējusi grāmatās un zinātniskajos rakstos. Viņa ir izstrādājusi vairākus racionalizācijas priekšlikumus par histoloģisko struktūru krāsošanu. Profesore vadījusi un konsultējusi vairāku disertāciju izstrādi. Viņa izstrādājusi arī vairākas mācību grāmatas. LU Medicīnas fakultātes studenti mācībām izmanto viņas mācību grāmatas „Histoloģija” (1990, 2004, 2010) un “Histoloģijas atlants” (2005).

Aina Dālmane ir līdzautore arī citām mācību grāmatām – kopīgi ar Olgu Koroļovu sagatavota “Skaidrojošā histoloģisko terminu vārdnīca latviešu, latīņu un krievu valodā” (1995),  ar Māru Kalniņu, Olgu Koroļovu un Sandru Kukaini – “Cilvēka embrioģenēze” (2006) un ar Māru Kalniņu – “Cilvēka embrioģenēze skolām” (2008).

 

LU Bibliotēkas Medicīnas bibliotēka aicina apmeklēt izstādi, kurā aplūkojamas profesores Ainas Dālmanes nozīmīgākās zinātniskās publikācijas no LU Bibliotēkas un profesores Ainas Dālmanes personīgā krājuma. Izstādes apmeklētaji varēs iepazīties arī ar profesores zīmējumiem histoloģijā un fotogrāfijām no profesores Ainas Dālmanes personīgā arhīva.

 

Izstāde  būs aplūkojama no 12. aprīļa līdz 31. maijam.

 

Laipni gaidīti visi interesenti!

 

Vairāk informācijas: http://www.lu.lv/zinas/t/6094/